Zo reageerde bitcoin voorgaande jaren op een stijging in februari

Louise de Graaf


Februari was een goede maand voor bitcoin (BTC). Dat is wellicht een understatement; de BTC koers steeg namelijk afgelopen maand met bijna 44 procent.

Nu we maar ingaan is het een goed moment om februari 2024 te vergelijken met de maand februari in andere jaren. Hoe reageerde de koers in voorgaande jaren op een sterke tweede maand van het jaar?


Bitcoin koers wordt gedrukt door nieuwe uitspraken centrale bank VS

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Bitcoin en de maanden februari en maart in het verleden

In de afgelopen 13 jaar was februari eigenlijk vrijwel altijd een sterke maand. Slechts drie keer noteerde bitcoin een negatieve tweede maand van het jaar.

Maar hoe reageert de bitcoin koers meestal na een sterke tweede maand? Dat verschilt. Maart is namelijk historisch gezien nogal wispelturig wat betreft het rendement voor bitcoin.

Van de voorgaande 13 jaar noteerde BTC zeven keer een negatieve maand maart. Deze negatieve resultaten kwamen zowel na sterke februari’s als minder sterke februari’s. Op basis hiervan kunnen we dus geen conclusies trekken over het vervolg van de huidige maand.

De laatste keer dat bitcoin hele goede zaken deed in februari was in 2021, in de hitte van de afgelopen bull-run. Toen steeg BTC met ruim 36 procent en kon vervolgens in maart met nog eens 30 procent stijgen.

Het jaar van de bitcoin halving

Dit jaar is, zoals je wellicht al weet, niet zoals andere jaren. In april staat ons namelijk de langverwachte bitcoin halving te wachten. We kunnen dus niet alle jaren over één kam scheren. Laten we een kijkje nemen naar hoe bitcoin het deed in de aanloop naar de vorige halving.

De vorige halving vond plaats in mei 2020. Dat jaar noteerde bitcoin overigens zijn slechtste maart ooit met een daling van bijna 25 procent. Echter, toen viel de halving dus een maand later. In 2020 was de maand vóór de juist halving geweldig. In april 2020 steeg BTC met ruim 34 procent. 

Dit jaar is maart de maand voor de halving. Als bitcoin in de voetsporen treed van de vorige halving, kunnen we dus wellicht een mooie maand verwachten. In de jaren van de andere halvings, in 2012 en 2016, waren de maanden voor de maand van de halving ook gevuld met spektakel. Toen steeg de koers met respectievelijke 22 en 26 procent.

Historisch gezien valt er over de maand maart niet heel veel met zekerheid te zeggen. Historisch gezien pakt de maand voor de halving echter altijd goed uit en dat is veelbelovend voor de koers.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment