Worldcoin krijgt verbod opgelegd in Portugal

Louise de Graaf


De populaire altcoin Worldcoin komt steeds vaker in de problemen. Nu heeft het project het aan de stok met Portugal. De gegevensbeschermingsautoriteit (CNPD) van het land heeft Worldcoin bevolen om de verzameling van persoonlijke gegevens in 90 dagen tijd op te schorten. 


DoopieCash: Hoe je verstandig kunt handelen met altcoins en memecoins

  • icon-altcoins

    Altcoin nieuws

Worldcoin in de problemen in Portugal

De Portugese autoriteiten verwijzen naar het aanzienlijke risico voor de rechten van burgers op gegevensbescherming. Het besluit werd genomen nadat meer dan 300.000 mensen in Portugal hun biometrische gegevens aan Worldcoin hebben verstrekt.

De CNPD geeft aan dat de opdracht om de gegevensverzameling stop te zetten tijdelijk is. De overheidsinstantie zal ondertussen onderzoek doen naar klachten. 

Naast Portugal hebben ook Spanje en Kenia activiteiten van Worldcoin opgeschort of verboden. Privacyactivisten, waaronder het in het Engeland gevestigde Big Brother Watch, hebben hun zorgen geuit over de verzameling van persoonlijke, met name biometrische, gegevens.

Reactie vanuit Worldcoin

Tools for Humanity, de belangrijkste software bijdrager aan Worldcoin, en Jannick Preiwisch, de functionaris voor gegevensbescherming bij de Worldcoin Foundation, hebben gereageerd op recente ontwikkelingen. 

Ze laten weten dat het project voldoet aan alle wetten en voorschriften die de verzameling en overdracht van biometrische gegevens reguleren. Echter geven ze ook aan de rol en verantwoordelijkheden van gegevensbeschermingsautoriteiten te respecteren. Ze hebben aangegeven actief kwesties zoals de aanmeldingen van minderjarigen in Portugal aan te pakken.


Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht

  • icon-altcoins

    Altcoin nieuws

Acties om gebruikersgegevens

Het project kondigde onlangs nog aan de manier waarop met gebruikersgegevens wordt omgegaan fundamenteel te veranderen. Door het invoeren van ‘personal custody’ wordt het bewaren van persoonlijke en biometrische gegevens overgedragen aan de gebruiker zelf. 

Dit betekent dat mensen die een World ID willen, niet langer verplicht zijn hun gegevens te laten opslaan en versleutelen door het project. De stap is bedoeld om het vertrouwen tussen Worldcoin en zijn gebruikers te versterken en tegelijkertijd een nieuwe privacy-norm te stellen in de crypto industrie. 

Met de biometrische gegevens die nu opgeslagen op de persoonlijke apparaten van de gebruikers, zoals smartphones, biedt Worldcoin zijn gemeenschap volledige zeggenschap over hun eigen informatie. 


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment