Wispelturige crypto koersen verdampen honderden miljoenen euro’s

Louise de Graaf


Op dinsdag 12 maart vestigde de bitcoin koers een nieuw prijsrecord van zo’n 73.000 Amerikaanse dollar. Maar kort daarna crashte de koers plotseling met ongeveer 6%. Het was de grootste koersschommeling sinds vorige week, en behoorlijk wat handelaren zijn erdoor uit hun posities gedwongen.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto

Veel crypto liquidaties na bitcoin record

Dat blijkt uit marktgegevens van CoinGlass. Op 12 maart is 362 miljoen dollar aan posities geliquideerd. Het grootste deel daarvan, 256 miljoen dollar om precies te zijn, waren longposities met hefbomen. Ruim 83 miljoen dollar is in het uur na deze crash in rook opgegaan.

Ook is 103 miljoen dollar aan shortposities weggevaagd. Die liquidaties waren verspreid over de hele dag; de koers is vrij geleidelijk weer gaan stijgen. Sinds de bodem rond half 7 is de koers weer met ruim 7% gestegen. Vanochtend bereikte de koers een nieuw record van ruim 73.600 dollar.

Investeerders lijken wat nerveus te zijn geworden van de nieuwe records. Dat zorgt voor een extra volatiele koers en daarom ook meer liquidaties, verklaarde 10x Research aan Cointelegraph.

Bitcoin was de grootste bron van liquidaties, met respectievelijk 35 miljoen dollar aan gestopte longposities en 68 miljoen dollar aan shorts. Ethereum (ETH) kwam aardig in de buurt, met respectievelijk 25 miljoen dollar en 45 miljoen dollar aan gesloten long- en shortposities.

Bitcoin nog steeds het populairst

Gisteren waren vooral longposities de pineut, maar in 2023 was de verliezende partij vooral shortgaande investeerders. Toen steeg de koers namelijk onverwachts enorm; inmiddels heeft de markt dus zelfs nieuwe records geboekt.

Dat lijkt voor een belangrijk deel te komen door de introductie van de eerste 10 Amerikaanse spot-ETF’s voor bitcoin (BTC). Die zorgen er namelijk voor dat meer bitcoins deze fondsen instromen dan dat bitcoin miners kunnen produceren. Het is dan ook geen verrassing dat bitcoin-ETF’s van alle beursfondsen het meest populair zijn. Vorige week zorgden de 10 spot-ETF’s voor een nieuw record voor kapitaalinstromen.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 10.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 1.938Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment