wanneer is de SpaceX lancering?

Louise de Graaf


Onlangs was dogecoin (DOGE) groot in het nieuws, omdat het verbonden is aan niet één, maar twee ruimtemissies. Eén van die twee missies is een succes gebleken, maar de tweede missie is uitgesteld. Afgaande op de dogecoin koers was dit teleurstellend voor handelaren, maar er heerst nog steeds veel onduidelijkheid. Hier lees je wat de situatie precies is.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

Eerste Dogecoin missie succesvol

De eerste missie begon op 23 december met de lancering van de Vulcan Centaur Rocket bij de United Launch Alliance (ULA). Deze raket heeft de Peregrine-maanlander van het bedrijf Astrobotic naar de maan gebracht.

Het karretje is gemaakt in opdracht van NASA en zal wetenschappelijke testen uitvoeren op het hemellichaam. Daarnaast hebben verschillende bedrijven in samenwerking met pakketbezorgdienst DHL een soort tijdscapsule gemaakt, waar ook verschillende crypto-bedrijven iets in hebben gestopt.

Zo heeft BitMEX een fysieke bitcoin toegevoegd. Daarbij moeten we denken aan de private keys van een wallet met 1 BTC. Het adres is publiek, wat betekent dat iedereen er bitcoin (BTC) naartoe kan sturen. Ook heeft de Dogecoin-community de missie gedeeltelijk gefinancierd, nota bene met DOGE. Als dank zit in de ‘MoonBox’ ook een fysiek DOGE-muntje. De lancering was succesvol, maar de satelliet kampte met een brandstoflek waardoor de missie op de maan zelf helaas is afgeblazen.

Tweede missie klein beetje uitgesteld

Je zou misschien zeggen ‘waar is Elon Musk in dit plaatje?’ Nou, die is niet aan dit project verbonden. Musk heeft meegewerkt aan een tweede maanmissie met een Dogecoin-thema. De lancering stond eerst gepland voor deze maand, maar dit is nu uitgesteld naar ergens halverwege februari.

Dat blijkt uit een aankondiging van Intuitive Machines, het bedrijf dat deze maanmissie heeft ontwikkeld. Helaas is er nog geen exacte datum. Ook deze missie heeft dus een wagentje, dat volgens het bedrijf eveneens zal worden ingezet voor wetenschappelijk onderzoek. In tegenstelling tot de lancering van Astrobotic is die van Intuitive Machines volledig betaald in DOGE. Bovendien zal de DOGE in deze missie in een baan om de maan blijven vliegen.

Deze missie zal wél plaatsvinden met een raket van Musk, namelijk een Falcon 9 van SpaceX. Het betreft echter niet het eerste moment van uitstel, de originele aankondiging van Musk had het namelijk over een lancering in 2022. In ieder geval is de lander al naar het lanceringsplatform in Cape Canaveral, Florida gebracht. Het zal binnenkort dus echt gaan gebeuren.

Post Views: 0





Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment