Volgende bitcoin ETF golf? Chinese vermogensbeheerders zetten stap

Louise de Graaf


De Chinese overheid wordt stukje bij beetje opener voor blockchain-technologie en cryptocurrencies. Snel gaat het niet en er is nog een hoop niet mogelijk in China, maar Hong Kong biedt voor veel grote Chinese bedrijven een uitkomst. Verschillende Chinese vermogensbeheerders hebben namelijk via Hong Kong aanvragen gedaan voor Exchange Traded Funds (ETF’s) voor bitcoin (BTC).


Voorraad van bitcoin op cryptobeurzen daalt tot historisch dieptepunt

  • icon-walletsexchanges

    Wallets en Exchanges

Chinese bedrijven willen bitcoin ETF’s

Dat schreef de Chinese staatskrant Securities Times op maandag. De Hong Kongse dochterbedrijven van Harvest Fund en Southern Fund hebben beiden meer dan 200 miljard dollar onder beheer, en willen volgens de zakenkrant allebei in Hong Kong geregistreerde bitcoin-fondsen opzetten.

Volgens nieuws van begin dit jaar heeft Harvest Fund om precies te zijn een aanvraag gedaan voor een spot-ETF voor bitcoin bij de Hong Kongse marktautoriteit. Wat voor soort fonds Southern Fund precies zou willen is niet duidelijk. Wel zou het eveneens kunnen gaan om een spot-ETF.

Op dit moment biedt Southern Fund al een bitcoin-ETF en een ethereum-ETF aan via de aandelenmarkt in Hong Kong, alhoewel die op futurescontracten gebaseerd zijn. Het ligt dus voor de hand dat ook dit fonds een spot-ETF wil, die zijn onder andere een stuk goedkoper voor investeerders omdat de uitgever niet in futurescontracten hoeft te handelen.

Situatie crypto in China nog steeds vaag

Chinese bedrijven hebben al sinds Hong Kong zelf open staat voor crypto interesse in cryptocurrencies. Het is op het Chinese vasteland namelijk nog steeds verboden om te investeren in crypto. Toch mogen investeerders wel crypto bezitten, want afgelopen september oordeelde een rechter dat dit opeens legaal was.

Ook blijkt dat crypto bij Chinese investeerders juist enorm populair is, ondanks dat het verbod op handel nog steeds geldt. Crypto is in China zelfs populairder dan in veel andere landen uit Zuidoost-Azië. Hiervoor maken ze niet alleen gebruik van VPN’s, maar zelfs van fysieke locaties zoals snackbars en wasserettes om ‘in het echt’ walletadressen met elkaar te kunnen uitwisselen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment