Vader en zoon achter tralies voor Bitcoin witwaszaak van half miljard

Louise de Graaf


Een vader-zoon duo uit Maryland in de Verenigde Staten is veroordeeld tot een celstraf. Joseph Farace, 72 jaar oud, werd op 8 januari 2024 veroordeeld voor het witwassen van zijn zoons bitcoin (BTC) opbrengsten. 

De bitcoin opbrengsten waren afkomstig van de handel in drugs door de 38-jarige Ryan Farace, ook wel bekend als Xanaxman. Het gaat om bijna een half miljard dollar. 


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Ryan Farace verdient half miljard aan bitcoin met drugsverkoop

De 38 jarige Ryan Farace werd in november 2018 betrapt op de handel in alprazolam tabletten, ook wel bekend als ‘Xanax’. Farace verkocht de grote hoeveelheden drugs voor bitcoin, wat hem via een marktplaats op het darknet maar liefst 9.200 bitcoin opleverde. Dit enorme bedrag was een week geleden nog $450 miljoen waard. 

Zijn succes duurde helaas voor hem niet lang; hij werd door de DEA, IRS, CI en lokale politie opgespoord en veroordeeld tot een celstraf. Farace zwoor tijdens zijn rechtszaak, waarin hij zo veel mogelijk meewerkte, dat hij geen toegang meer had tot de bitcoin. Of hij hier al van tevoren plannen voor had bedacht is niet bekend, maar het was in ieder geval een leugen.

Na een langdurig onderzoek slaagden de autoriteiten erin om extra bitcoin terug te vorderen. Dit was echter niet het complete bedrag: een groot deel van de bitcoin bleef onaangeroerd. Genoeg voor Farace om te proberen een telefoon de gevangenis in te smokkelen, om het van binnenuit wit te wassen.

Zoon schakelt zijn gepensioneerde vader in om bitcoin wit te wassen

Voor het witwassen schakelde Farace de hulp van zijn gepensioneerde vader in. De 72-jarige Joseph Farace kreeg van zijn zoon Ryan de opdracht om 2.874 bitcoin over te maken naar een derde partij. Het wallet adres voor de $123 miljoen werd overhandigd via een gecodeerde boodschap in een bibliotheekboek van de gevangenis.

Een maand later, door middel van gecodeerde e-mails via Ryan’s naar binnen gesmokkelde telefoon, slaagde de vader hierin. Het geluk was helaas voor zowel vader als zoon maar van korte duur. In februari 2021 werden ze betrapt en werd het complete bedrag in beslag genomen. 

Op 5 januari 2023 werd Ryan veroordeeld tot 54 maanden celstraf voor de poging tot witwassen. De straf kwam bovenop tussen oktober 2019 en april 2021 al in de gevangenis te hebben gezeten. De gepensioneerde vader werd veroordeeld tot 19 maanden gevangenisstraf voor het helpen van zijn zoon.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment