terugblik op het belangrijkste nieuws

Louise de Graaf


2023 was een vreemd jaar voor de crypto-industrie. Er waren verschillende grote ontwikkelingen die je als erg bearish kunt beschouwen, zoals een enorme bankencrisis, strenge beleidsmakers en oorlog in Oekraïne en Israël. Toch zijn de koersen van veel cryptocurrencies flink gestegen.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Nóg meer faillissementen door FTX

Het jaar begon met de nasleep van de problemen bij FTX. Zo had de institutionele crypto-bank Silvergate veel blootstelling aan FTX, evenals aan andere belangrijke bedrijven uit de crypto-industrie. Dit bedrijf is begin maart failliet gegaan.

Helaas was Silvergate niet de enige. De institutionele crypto-leningverstrekker Genesis kreeg ook een grote dreun toen FTX onderuit ging. Dit veroorzaakte net als bij Silvergate een soort bankloop, waarna het bedrijf in januari al niet genoeg geld meer had om zijn klanten terug te betalen.

Genesis liet institutionele klanten crypto storten in ruil voor een bescheiden rendement. Handelsplatformen gebruikten dit voor hun stakingprogramma. Onder andere het Nederlandse Bitvavo werd geraakt door dit faillissement, alhoewel het al zijn getroffen klanten uit eigen zak terug heeft betaald.

Bankencrisis veroorzaakt opwaartse trend

Helaas bleef het niet bij een paar faillissementen in de crypto-sector. Centrale banken over de hele wereld hebben hun best gedaan om de rentes met recordsnelheid op te voeren. Dat drukt in theorie de inflatie, maar het heeft ook gezorgd voor een enorme neerwaartse trend voor de obligatiemarkt. Veel banken zijn verplicht om obligaties te kopen om financieel stabiel te blijven.

Dit heeft de bankensector van de wal in de sloot geholpen. Silicon Valley Bank (SVB) was de eerste commerciële bank die hierdoor in de problemen kwam. Toen klanten hiervan hoorden ontstond opnieuw een bankloop.

Zoals de naam al suggereert had dit bedrijf veel grote technologiebedrijven uit Silicon Valley als klant, die allemaal hun geld terugwilden. Eén van die bedrijven was USDC-uitgever Circle, die een deel van het onderpand van de stablecoin bij SVB had gestald en hier niet bij kon. USDC crashte vervolgens met ongeveer 12%.

Je zou misschien denken dat dit grootschalige paniek zou veroorzaken voor de crypto-industrie. Eigenlijk alle belangrijke crypto-bedrijven hebben immers een bankrekening. Maar na een korte correctie beschouwde de markt de grootste bankencrisis sinds 2008 als positief voor crypto. Het was genoeg brandstof voor een verdere stijging voor digitale activa.


Kerstcadeautje 🎁 PostNL’s laatste Crypto Stamp 2 nog beperkt beschikbaar voor €9,25

SEC versus Binance

Het volgende probleem was de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), die vlak achter elkaar Binance en Coinbase aanklaagde. De cryptobeurzen zouden cryptomunten als ongeregistreerde effecten verkopen. Het zou zelfs om alle altcoins gaan – alleen bitcoin (BTC) bleef buiten schot.

Binance zou zich bovendien schuldig hebben gemaakt aan fraude en marktmanipulatie. In november forceerde het Openbaar Ministerie van de VS Binance-CEO Changpeng Zhao om af te treden en om een grote boete te betalen. Binance kreeg ook een boete, die zelfs één van de grootste in de financiële geschiedenis is.

Helaas waren Binance en Coinbase niet de enige bedrijven die zijn aangeklaagd door de toezichthouder. De rechtszaak tegen Ripple, het bedrijf achter XRP, loopt ook nog steeds – zelfs nu 2023 op zijn einde loopt is deze zaak nog niet afgerond.

Afgelopen zomer kreeg de SEC een grote tegenslag te verduren. Secundaire verkopen van XRP vallen volgens haar niet onder de effectenwet. Verkopen aan institutionele investeerders echter wel, en de SEC is het niet eens met de rechter. Daarom gaat de beleidsmaker in hoger beroep, waardoor de kwestie pas in 2024 opgelost zal zijn.


Oprichter Ethereum: We moeten terug naar onze oude waarden

Optimisme spot-ETF’s dankzij BlackRock

Gelukkig was er ook positief nieuws. In juli diende BlackRock een aanvraag voor een spot-ETF voor bitcoin in. Er waren voorheen verschillende bedrijven die ook zo’n ETF wilden, maar zij hadden de moed al verloren. BlackRock wist eigenhandig het optimisme weer terug te brengen. Inmiddels zijn er meer dan tien van dergelijke verzoeken in behandeling.

Niet veel later won beursfondsaanbieder Grayscale zijn rechtszaak tegen de SEC. Daardoor moest de beleidsmaker het verzoek van Grayscale om van GBTC een spot-ETF te maken weer in behandeling nemen.


Kerstcadeau 🎉: Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀

Crypto uptrend ondanks onzekerheid

Al met al was 2023 een gunstig jaar voor veel cryptocurrencies. De bitcoin koers is met bijna 170 procent gestegen, en sommige altcoins zijn nog veel harder de lucht in geschoten. Solana stal dit jaar de show met een stijging van zo’n 1.200 procent.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment