Terra-advocaten willen boete van $1 miljoen in plaats van $5,3 miljard

Louise de Graaf


De Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten heeft Terraform Labs onlangs een verbazingwekkende boete opgelegd van maar liefst $5,3 miljard opgelegd. Het bedrijf achter de crypto’s Terra (LUNA) en Terra USD (UST) is het hier niet mee eens. De advocaten van Terraform Labs en de oprichter Do Kwon stellen dat een boete richting de $1 miljoen terecht zou zijn.


Start gratis met crypto ūüďą: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto

Crypto miljardenzaak Terraform Labs versus SEC

Deze straf komt voort uit een langlopend onderzoek naar vermeende overtredingen van de Amerikaanse effectenwetten door het bedrijf. Het cryptobedrijf werd in februari van vorig jaar schuldig bevonden aan het aanbieden van ongeregistreerde effecten. In 2022 stortte het imperium van Terraform Labs in, waarbij het bedrijf 50 miljard in rook op zag gaan van enkel haar stablecoin TerraUSD.

De boete, opgelegd door de beurswaakhond van Amerika, bedraagt $5,3 miljard. Het bedrag kan worden onderverdeeld in $4,7 miljard aan terugbetalingen voor Terraform Labs, $420 miljoen aan civiele boetes voor het bedrijf en $100 miljoen voor Do Kwon. Ook de Zuid-Koreaanse oprichter krijgt een civielrechtelijke boete aan zijn broek.

Deze boete leidde vanzelfsprekend tot een sterke weerstand vanuit Terra Labs. Advocaten die Terraform Labs en mede-oprichter Do Kwon vertegenwoordigen, beweren dat de voorgestelde boete buitenproportioneel is. Volgens hen zou een boete van ongeveer $1 miljoen meer in lijn zijn met de ernst van de vermeende overtredingen.

Het juridische team van Terraform Labs en Do Kwon diende 26 april bij de U.S. District Court van New York een document aan. De belanghebbende hebben in een officieel document laten weten dit bedrag veel te hoog vinden. Hierin deelde de advocaten het volgende:

‚ÄúConcluderend zou de rechtbank geen enkele voorlopige maatregel of terugbetaling moeten toewijzen en zou hoogstens een civiele boete van $1 miljoen moeten opleggen aan Terraform Labs.‚ÄĚ

Oprichter Do Kwon niet aanwezig

Het besluit van de SEC is een zware klap voor Terraform Labs, dat jaren geleden snel populariteit won binnen de cryptowereld. Die populariteit raakte het ook snel weer kwijt. Terra, een blockchain-platform dat onder andere de stablecoin TerraUSD beheerde, stortte in 2022 in elkaar. De eigen Terra (LUNA) munt ging van meer dan $120 per coin naar minder dan een cent in een tijdspan van slechts dagen.

De rechtszaak tussen Terraform Labs en de SEC verliep echter zonder het meesterbrein achter de zaak Do Kwon. Hij zit namelijk nog altijd vast in Montenegro. Hij is daar, samen met zijn compagnon, enige tijd geleden opgepakt wegens het rijzen met valse documenten. Tegen hem loopt nog een rechtszaak in verband met zijn uitlevering aan de Verenigde Staten, dan wel niet Zuid-Korea. Momenteel verblijft hij niet in de gevangenis, maar mag hij het land niet verlaten.

De markt een stapje voor blijven?¬†Join onze bruisende Discord-community¬†met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussi√ęren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment