S&P 500 ziet grootste kapitaalinstroom ooit, kan bitcoin volgen?

Louise de Graaf


De Amerikaanse S&P 500, een van de belangrijkste aandelenmarktindexen van het land, zag afgelopen vrijdag zijn grootste instroom ooit gemeten.

In totaal stroomde er voor 20,8 miljard dollar aan kapitaal richting het indexfonds, waarmee het totaal voor de afgelopen 6 dagen op 35 miljard dollar, of 5,8 miljard dollar per dag, komt te liggen.

Is dit een kerstrally, of juist een waarschuwing dat de markt momenteel iets te euforisch is? En wat bekent deze ontwikkeling voor bitcoin (BTC)?

Afbeelding


Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀

De aandelenmarkt staat roodgloeiend

De interesse in de aandelenmarkt schiet op dit moment door het dak. Dat lijkt allemaal het gevolg van de verwachting van de markt dat de Amerikaanse centrale bank heel snel met renteverlagingen komt.

Verwachtingen renteverlagingen Amerikaanse centrale bank. Bron: CME Group

Zo is er volgens de markt een kans van 12,4% dat de Amerikaanse centrale bank al in januari 2024 al met de eerste renteverlaging komt. Voor 20 maart 2024 ligt de verwachting voor een renteverlaging al op 79%.

Dat leidt ertoe dat de markt momenteel enorm inzet op de verwachting van een snelle renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank.

De grote vraag is echter of de S&P 500 hiermee niet richting een lokale top gaat. In de bovenstaande grafiek zien we bijvoorbeeld dat de spaarpot van de Amerikaanse consument langzaam leegraakt.

De afgelopen maanden was het juist die goedgevulde spaarpot die de economie overeind wist te houden.

Gaat de bitcoin koers dalen?

De bitcoin koers kreeg afgelopen week op maandag plotseling een redelijk zware tik te verwerken en daalde met 5 procent.

Niet lang daarna wist de markt weer te herstellen als gevolg van de woorden van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, die meedeelde dat er voor het eerst over renteverlagingen gesproken is.

Als echter de S&P 500 piekt doordat de spaarpot leegraakt van beleggers, dan bestaat de kans dat dit ook geldt voor bitcoin.

Voor de bitcoin koers lijkt het vooral van belang dat een spot bitcoin-ETF, of beursfonds, zo snel mogelijk op de markt komt in de Verenigde Staten. Dat kan een fundamentele ontwikkeling zijn die de ‘hype’ van dit moment kan waarmaken.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment