SEC wil crypto kapot maken, claimt Coinbase met nieuwe documenten

Louise de Graaf


De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), onder leiding van voorzitter Gary Gensler, heeft de afgelopen jaren fel tegen de crypto sector opgetreden. De overheidsinstantie heeft rechtszaken aangespannen tegen verschillende bedrijven, waaronder Binance, Ripple en de cryptocurrency exchange Coinbase.

De rechtszaak tussen Coinbase en de SEC begon in juni, toen de overheidsinstantie beweerde dat Coinbase handelde als een niet geregistreerde exchange. In maart oordeelde rechter Katherine Polk Failla in het voordeel van de overheidsinstantie. Daarmee geeft ze aan dat de betrokken transacties binnen het kader van effecten vallen.

Cryptobedrijf wint beruchte rechtszaak, SEC moet miljoenen terugbetalen

Cryptobedrijf wint beruchte rechtszaak, SEC moet miljoenen terugbetalen

Crypto onderdrukking door de Amerikaanse overheid?

In een recente indiening heeft Coinbase scherpe beschuldigingen geuit tegen de SEC voorzitter. Daarbij beweren ze dat hun acties gericht zijn om de crypto sector te verstikken. Het bedrijf beweert dat de SEC inconsistente en onhoudbare juridische claims maakt en een onderdrukkende campagne voert tegen de industrie.

Daarnaast zou de overheidsinstantie volgens Coinbase niet voldoen aan haar plicht om naleving van de regels mogelijk te maken en behandelt het volgens de exchange regelgeving als wapens om ongewenste industrieën te ontmantelen.

In de zaak heeft advocaat John Deaton in mei nog een belangrijke stap gezet door een ondersteunende brief in te dienen bij de rechtbank. Deaton, die ook een campagne voert voor de Amerikaanse Senaat, behandelt de zaak pro bono en richt zich op de belangen van de gebruikers van het Coinbase handelsplatform. Hij vertegenwoordigt 4.701 klanten.

SEC verliest zaak tegen mining bedrijf

Waarbij Coinbase een tegenslag te verduren kreeg, zijn er ook bedrijven die weten te winnen van de SEC. Een goed voorbeeld hiervan is de langdurige juridische strijd tussen de overheidsinstantie en Debt Box, een bedrijf gespecialiseerd in blockchain mining.

De zaak, die in 2023 begon, werd aangespannen door de SEC op beschuldiging van illegale activiteiten. Debt Box onthulde echter documenten die aantoonden dat de SEC fouten had gemaakt en valse verklaringen had afgelegd. Hierdoor werd de bevriezing van de activa van Debt Box teruggedraaid.

De federale rechter Robert Shelby heeft de SEC opgedragen om maar liefst $1 miljoen aan advocatenkosten en $750.000 aan bewindvoeringskosten terug te betalen aan Debt Box. De uitspraak markeert een belangrijke overwinning voor Debt Box en zet de SEC onder druk.


Post Views: 2.056

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 10.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment