SEC blijft miljardboete van Ripple eisen, bekritiseert tegenvoorstel

Louise de Graaf


De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) staat nog altijd achter haar eis om Ripple, het bedrijf achter XRP, een boete van bijna 2 miljard dollar op te leggen. In de nog altijd voortdurende rechtszaak diende de toezichthouder gisteren haar laatste reactie in, waarin onder andere het tegenvoorstel van Ripple hard onderuit werd gehaald.

XRP, Cardano en vele anderen zijn ‘zombies’ volgens Forbes

XRP, Cardano en vele anderen zijn 'zombies' volgens Forbes

Ripple’s boete voor institutionele XRP-verkoop

Ripple zit al sinds december 2020 verwikkeld in een genadeloze juridische strijd met de SEC. Volgens de commissie zou Ripple namelijk de federale effectenwetgeving hebben overtreden door XRP zonder de juiste licenties te hebben verkocht.

Vorig jaar zomer werd geoordeeld door de rechter dat de secundaire verkoop van XRP, ofwel op handelsbeurzen, niet onder de effectenwet valt. De institutionele verkoop daarentegen wel.

Eind maart eiste de financiële waakhond dat de rechter een gigantische boete van maar liefst 1,95 miljard dollar oplegt aan Ripple. Ripple ging een maand later in de tegenaanval door in beroep te gaan, en een tegenvoorstel van 10 miljoen dollar op tafel te leggen.

Afgelopen dinsdag stond de deadline voor de SEC om haar laatste reactie in de zaak in te dienen. Een dag later werd het document deels beschikbaar gemaakt voor het publiek. In de indiening is te lezen dat de SEC zich verzet tegen de bewering van Ripple dat de voorgestelde boete veel te hoog zou zijn.

De SEC geeft toe dat hun eis erg hoog is, maar noemt het 10 miljoen dollar voorstel van Ripple slechts een ‘tik op de vingers’.

Ook herhaalt de commissie dat de boete tevens als waarschuwing dient voor andere cryptobedrijven in de Verenigde Staten dat dergelijk misbruik niet getolereerd wordt.

Ripple rechtszaak bijna ten einde

Dat de juridische strijd een zware last op de schouders is voor XRP mag duidelijk zijn. De XRP koers presteert de afgelopen jaren zwaar ondermaats aan de rest van de markt. De vorige bullmarkt wist de koers dan ook geen nieuwe all-time high neer te zetten.

De rechtszaak bevindt zich nu in zijn eindfase, en het wachten lijkt begonnen op een definitief eindoordeel van de rechter. Volgens Stuart Alderoty, de Chief Legal Officer van Ripple, is de afronding van de rechtszaak nu ‘’dichterbij dan ooit’’.

Wanneer de rechter precies een vonnis zal uitspreken is echter allerminst zeker. Veel analisten hebben hun ogen gericht op ergens in het tweede helft van dit jaar.


Post Views: 47

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment