Russische oppositieleider lanceert crypto-referendum over Poetin

Louise de Graaf


Een vorig jaar verbannen oppositieleider heeft een speciale referendum-app gebouwd. Waarmee tegenstanders van de Russische president Vladimir Putin hun tegengeluid anoniem kunnen laten horen.

VS probeert expres innovatie tegen te houden, zegt Ethereum-oprichter

VS probeert expres innovatie tegen te houden, zegt Ethereum-oprichter

Presidentsverkiezingen doorgestoken kaart

Kort geleden won de Russische president opnieuw met overtuigende cijfers de presidentsverkiezingen in zijn land. Hij zou 87% van alle stemmen hebben gekregen. Veel critici claimen dat deze uitslag niet het werkelijke resultaat is. Zij noemen deze presidentsverkiezingen dan ook een doorgestoken kaart en een toneelstukje voor de bühne.

Tijdens de presidentsverkiezingen bleek al dat burgers die publiekelijk kritiek uitte over Putin, dit vaak moesten bekopen met een arrestatie en mogelijk zelfs een gevangenisstraf. Om deze burgers toch de ruimte te geven om daadwerkelijk anoniem hun mening te delen, heeft een verbannen oppositieleider zich beziggehouden met een referendum op de blockchain.

De voormalig oppositieleider Mark Feygin werd in oktober 2023 verbannen uit Rusland. Dit had alles te maken met zijn publiekelijk uitgesproken steun voor Oekraïne. Door burgers nu een mogelijkheid te geven om anoniem te stemmen, zou de uitslag ervan weleens een heel ander beeld kunnen geven, dan de “officiële” uitslag van de presidentsverkiezingen.

Gedecentraliseerd stemmen via blockchain

Via een app, genaamd “Russia2024”, kunnen Russische burgers een proteststem registreren. Doordat de app en de registratie van de stem via de blockchain plaatsvindt, kan de identiteit van stemmers niet worden achterhaald.

Burgers dienen na het downloaden van de app hun Russisch paspoort te scannen. Zo kan de app verifiëren of de gebruiker daadwerkelijk een Russische staatsburger is. Hierna krijgt deze gebruiker de mogelijkheid om een anonieme stem uit te brengen. Ook wanneer iemand geen smartphone heeft, is het mogelijk om je stem uit te brengen via de telefoon van een ander.

Er is een periode van twee weken gekozen, waarin men kan stemmen. Volgens de ontwikkelaars is de app dusdanig veilig, dat de identiteit van gebruikers volledig beschermd is. De medeoprichter van het stemsysteem de Freedom Tool, Lasha Antadze stelt ook: 

“Gedecentraliseerd stemmen en de Freedom Tool zijn zo opgebouwd, dat er geen vaste entiteit is om aan te vallen, te blokkeren of uit de weg te ruimen. Je kan het niet hacken, net zoals je bitcoin (BTC) niet kan hacken.”

Het resultaat van de stemming heeft uiteraard geen juridische gevolgen. Maar in een land waarin kritiek de mond gesnoerd wordt en de gevolgen voor het delen ervan groot kunnen zijn, is het wel een manier voor burgers om hun tegengeluid te laten horen.


Post Views: 0

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment