Ripple koers wankelt na XRP transactie van $15 miljard in gefaalde aanval

Louise de Graaf


Gisterenavond vond wel een hele merkwaardige transactieplaats in de crypto wereld.

Iemand had maar liefst $15 miljard aan ripple (XRP) gestuurd naar de grote crypto exchange Bitfinex en zorgde daarmee voor flink wat opschudding.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

$15 miljard aan ripple (XRP) gestuurd naar Bitfinex

Whale Alert, een bekend Twitteraccount dat grote transacties volgt, deed gisteren als eerst melding van de enorme transactie.

Om precies te zijn zou het gaan om 25,6 miljard XRP ter waarde van $14,8 miljard of €13,5 miljard.

Het viel vervolgens snel analist Scott Melker, ook bekend als ‘The Wolf of All Streets’, op dat deze transactie nooit kan kloppen.

Daar was het bedrag veel te hoog voor. Het zou namelijk bijna de helft van het totale circulerende aanbod van alle XRP zijn.

Het originele Twitterbericht is inmiddels verwijderd. Paulo Ardoino, CTO van Bitfinex en CEO van Tether, heeft bevestigd dat de transactie nooit is voltooid.

XRP transacties warem onderdeel van gefaalde aanval op crypto beurzen

Ardoino meldt verder dat de transactie onderdeel was van mislukte aanval op de grote cryptobeurs.

Een onbekende wallet werd gebruikt om een zogenaamde “Partial Payments Exploit” uit te voeren tegen de exchange.

De hacker hoopte dat Bitfinex zijn software verkeerd had ingesteld voor het verwerken van XRP transacties en probeerde hier misbruik van te maken.

De aanvaller rekende erop dat Bitfinex het systeem zo had ingesteld dat het enkel de “amount” (hoeveelheid) box van de transactie zou inlezen, die enorm hoog stond.

Ondertussen stuurde de aanvaller een veel kleiner bedrag en hoopte hiermee het verschil terug te krijgen. De aanvaller stuurde XRP ter waarde van maar enkele centen.

Die aanvalspoging faalde volgens Ardoino omdat Bitfinex de software gewoon goed heeft ingesteld en de juist data van de transacties inlas.

Volgens data van Bithomp deed de aanvaller daarna ook een poging op Binance met zelfs 58,9 miljard XRP, maar ook die aanval faalde.

Toch zijn veel gebruikers boos op Whale Alert. Ze vinden het onverantwoordelijk dat dit grote platform het bericht van de enorme neptransactie naar buiten bracht en beschuldigen het platform van marktmanipulatie.

“Er was een probleem met het correct lezen van de #Ripple nodereactie, wat resulteerde in een paar verkeerde berichten. We hebben het probleem opgelost,” aldus Whale Alert.

De XRP koers werd gisterenavond kort volatiel, schoot even naar $0,593, viel vervolgens terug naar $0,574. De koers maakte gedurende nacht wederom die schommeling en komt vanochtend uit op $0,578.

Post Views: 146

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment