Rechtbank geeft eindvonnis in zaak opmerkelijke ‘bitcoin uitvinder’

Louise de Graaf


Een rechter van het Hooggerechtshof in het Verenigd Koninkrijk, James Mellor, heeft onlangs geoordeeld dat Craig Wright, een Australische computerwetenschapper, niet de pseudonieme uitvinder van Bitcoin (BTC), Satoshi Nakamoto, is.

De uitspraak van het Hooggerechtshof in het Verenigd Koninkrijk volgde na een langdurige juridische strijd, die werd aangespannen door de Crypto Open Patent Alliance (COPA) om te voorkomen dat Wright ten onrechte copyrightclaims op de Bitcoin-code en de Bitcoin whitepaper zou krijgen.

“Bitcoin-bedenker” loog continu tijdens rechtszaak

In 2021 spande COPA, dat werd ondersteund door prominente figuren en instanties zoals Twitter-oprichter Jack Dorsey en de cryptobeurs Coinbase, een rechtszaak aan tegen Wright. COPA beschuldigde Wright van het vervalsen van documenten en te hebben gelogen over zijn identiteit.

Wright heeft al jarenlang beweerd Satoshi Nakamoto te zijn, maar volgens rechter Mellor heeft hij “uitgebreid en herhaaldelijk” gelogen in zowel zijn geschreven als mondelinge verklaringen. Het bewijs toont aan dat Wright documenten heeft vervalst en niet de auteur is van de BTC whitepaper of de eerste versies van de Bitcoin-software.

De uitspraak van rechter Mellor wordt binnen de open-source gemeenschap gezien als een grote overwinning. COPA verklaarde in een blogpost dat de uitspraak “op forensische wijze de frauduleuze claims van Wright vernietigt.”

Verdere juridische stappen

Na de uitspraak van de rechter heeft Wright aangekondigd in beroep te gaan tegen de beslissing en heeft hij zijn supporters bedankt voor hun steun. Het zal voor Wright nu aanzienlijk moeilijker worden om zijn beweringen als de Bitcoin-bedenker te verdedigen.

COPA heeft aangegeven verdere juridische stappen te zullen ondernemen om Wright ervan te weerhouden om opnieuw onterechte claims te maken. De verdere juridische stappen zouden zelfs tot meineed-aanklachten kunnen leiden tegen Wright voor de verklaringen die hij tijdens het proces heeft afgelegd.

Hiermee lijkt het voor eens en voor altijd duidelijk dat Wright inderdaad niet de bedenker van Bitcoin is. De strijd met Wright woekert al jaren voort, tot grote ergernis van prominente crypto-figuren.

Het bericht Rechtbank geeft eindvonnis in zaak opmerkelijke ‘bitcoin uitvinder’ verscheen eerst op Crypto Insiders.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment