Optimisme rond ‘Bitcoin halving effect’ getemperd door Coinbase

Louise de Graaf


De Bitcoin (BTC) halving staat voor de deur en velen associëren dat direct met het begin van een nieuwe langdurige bullmarkt. Met nog slechts één maand te gaan kijkt de crypto-wereld reikhalzend uit naar het belangrijke moment. De Amerikaanse crypto exchange Coinbase matigt echter de verwachtingen en roept op tot realisme.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto

Waarschuwing voor aankomende BTC halving

Over grofweg een maand zullen de blokbeloningen voor miners gehalveerd worden. In plaats van de huidige 6,25 BTC zal er vanaf dat moment 3,125 BTC in omloop worden gebracht na ieder gemined transactieblok.

De verminderde snelheid voor de toevoer van nieuwe bitcoins heeft in het verleden iedere keer tot de start van een gigantische bullrun geleid. Coinbase heeft gisteren in een onderzoeksrapport, ingezien door CoinDesk, investeerders gewaarschuwd zich niet blind te staren op deze visie. “Terwijl het mogelijk is dat de halving een positieve impact kan hebben op de prestaties van bitcoin, is er nog steeds slechts beperkt historisch bewijs over deze relatie, wat het enigszins speculatief maakt,” zei het rapport.

Sinds de oprichting in 2009 heeft Bitcoin slechts drie halvings meegemaakt, in 2012, 2016 en 2020. Veel historische data om de correlatie op te baseren is er dus niet. Dat de Bitcoin halving de schaarste van bitcoin ten goede komt valt niet omheen te praten. Volgens Coinbase is het daarentegen belangrijk te beseffen dat de halving alles allesbepalend is wat dat betreft. Er zijn namelijk meer factoren die de koers be:invloeden, zoals het macro-economische klimaat.

Het rapport benadrukte dat de sterke prestaties van bitcoin na de laatste halving in mei 2020 samenvielen met een “periode van uitzonderlijk los monetair beleid en ongekende fiscale stimuleringsmaatregelen in reactie op de Covid-19 pandemie’’.

Gisteren kondigde de Amerikaanse centrale bank aan de rente ongewijzigd te laten op het tarief van 5,25 – 5,50 procent. Echter rekenen beleidsmakers er wel op dat dat de rente dit jaar nog drie keer verlaagt zal worden. Dit zou een gunstig investeringsklimaat voor risicovolle activa zoals bitcoin betekenen.

Bitcoin ETF’s een nieuwe drijfveer

De afgelopen tijd heeft bitcoin al een indrukwekkende prijsrally doorgemaakt, met dank aan de in januari gelanceerde spot Exchange-Traded Funds (ETF’s). BTC heeft zelfs geschiedenis geschreven door vóór de halving al een nieuw prijsrecord te vestigen.

De gigantische kapitaalinstroom gecombineerd met de verhoogde schaarste wat de halving met zich mee zal brengen biedt het perfecte recept voor een nieuwe bullmarkt zou je zeggen. Bitcoin is en blijft echter uiterst onvoorspelbaar, en dus is niets gegarandeerd.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment