Oprichter crypto-witwasser verschijnt voor Nederlandse rechtbank

Louise de Graaf


Oprichter Alexey Pertsev moet op 26 maart dit jaar in de rechtbank van ‘s-Hertogenbosch terechtstaan voor aantijgingen van witwassen van $1.2 miljard dollar. Hij heeft al meerdere maanden in de cel doorgebracht in afwachting van zijn proces, maar is nu tijdelijk op vrije voeten.

Crypto protocol Tornado Cash onder vuur wegens beschuldigen van de Nederlandse overheid

Tornado Cash is een crypto dienst die het mogelijk maakt de herkomst van cryptovaluta te verhullen. De crypto wordt gemixt en daardoor moeilijk herleidbaar gemaakt door een mogelijke regulerende instantie. In juni 2022 was Tornado Cash al onder de aandacht van het Financial Advanced Cyber Team (FACT), een onderdeel van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) die een onderzoek startte.


‘Crypto koning’ van FTX had geheime plannen om imago op te poetsen

  • icon-walletsexchanges

    Wallets en Exchanges

Oprichter Alexey Pertsev (29) is vrijgelaten

Pertsev was in aug 2022 opgepakt en vastgezet en werd pas in april 2023 vrijgelaten in afwachting van zijn rechtszaak in ‘s-Hertogenbosch op 26 maart dit jaar. De reden dat Pertsev werd vastgezet is het mogelijk maken van het witwassen van grote bedragen. In totaal is er 7 miljard dollar witgewassen volgens Amerikaans onderzoek. Hiervan was $450 miljoen dollar afkomstig van de Koreaanse hackersgroep Lazarus.

De FIOD stelt dat er zeker 36 illegale transacties hebben plaatsgevonden, waaronder 175 ETH die buitgemaakt was van de Ronin Bridge hack. In maart 2022 verloor de web3 game Axie Infinity totaal $590 miljoen dollar aan activa waaronder de gestolen 175 ETH. Vervolgens zijn deze door de mixer gegaan bij Tornado Cash in een poging de misdaad te verhullen.  

Hackers nog niet klaar met het gebruik van Tornado Cash

Opnieuw heeft de Koreaanse hackersgroep Lazarus gebruikgemaakt van de diensten van Tornado Cash, ditmaal gaat het om $12 miljoen dollar aan ETH, meldt Elliptic. Het Britse blockchain analyse bedrijf houdt Tornado Cash al langere tijd in de gaten en meldt dat er wederom gebruik is gemaakt van de diensten van Tornado Cash.

Ook werd er in november 2023 $30 miljoen dollar buitgemaakt tijdens de hack van crypto beurs HTX met hun bridge HTX Eco Chain (HECO). Het bedrag werd zo uit de hot wallet van de beurs gevist en verplaatst via Tornado Cash. Dit werd later die dag nogmaals herhaald met een bedrag van $86,6 miljoen en op dezelfde manier verduisterd.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment