Noord-Koreaanse crypto hackers stelen $600 miljoen in 2023

Louise de Graaf


Een verontrustende trend in cybercriminaliteit heeft de internationale gemeenschap gealarmeerd: Noord-Koreaanse hackers hebben naar schatting $600 miljoen aan cryptocurrencies gestolen in 2023. Crypto-analysebedrijf TRM Labs meldt echter dat dit slechts een fractie is van de $3 miljard die sinds 2017 is ontvreemd. Deze ontwikkeling heeft geleid tot topoverleg tussen drie grootmachten: de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan.


Bitcoin ETF moet wel goedgekeurd worden volgens Amerikaanse megabank

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

Crypto hacks door Noord-Korea

Onlangs vond een belangrijk overleg plaats tussen de nationale veiligheidsadviseurs van de VS, Zuid-Korea en Japan in Seoul. Het drietal besprak de voortdurende dreiging van Noord-Koreaanse crypto-hackers en hoe deze activiteiten bijdragen aan de financiering van massavernietigingswapens. De bijeenkomst benadrukte de noodzaak voor gecoördineerde actie tegen deze cyberdreiging, inclusief het delen van inlichtingen en het ontwikkelen van effectievere methoden voor het volgen en neutraliseren van deze illegale activiteiten.

Noord-Korea’s geavanceerde hackoperaties, waaronder de beruchte Lazarus Group, blijven een significante uitdaging vormen voor de hele crypto markt. Deze groepen gebruiken geavanceerde technieken om crypto te stelen en wit te wassen, vaak via crypto mixers zoals Tornado Cash. De internationale gemeenschap heeft gereageerd met strengere sancties en verboden, maar de hackers blijven nieuwe methoden ontwikkelen om deze maatregelen te omzeilen. Dit onderstreept de noodzaak van een aanhoudende en adaptieve respons van zowel de cryptogemeenschap als overheden wereldwijd.

“De hackerscapaciteiten van Noord-Korea vereisen voortdurende waakzaamheid en innovatie van bedrijven en overheden. Ondanks opmerkelijke vooruitgang in cyberbeveiliging onder beurzen en toegenomen internationale samenwerking bij het opsporen en terugvinden van gestolen geld, zal 2024 waarschijnlijk verdere verstoring zien van ’s werelds meest productieve cyberdief.” aldus TRM Labs.

Kernwapens betalen met bitcoin

In totaal zouden de Noord-Koreanen al meer dan $3 miljard hebben gestolen de afgelopen paar jaar. Een astronomisch bedrag, dat mogelijk zelfs gebruikt wordt voor het financieren van het kernwapenprogramma van het land. Een zorgelijke zaak dus.Het is van cruciaal belang dat zowel individuen als instellingen hun beveiliging versterken en samenwerken om deze vorm van cybercriminaliteit te bestrijden. Als de wereld steeds afhankelijker wordt van digitale valuta, is de strijd tegen hackers en dieven van essentieel belang om de veiligheid en stabiliteit van het financiële systeem wereldwijd te waarborgen.

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment