Nieuwe update van ethereum ontketent flinke koersstijgingen

Louise de Graaf


Het langverwachte moment was vanmiddag eindelijk hier; de ‘Dencun’ update op het Ethereum (ETH) netwerk werd gelanceerd. Deze update brengt meerdere nieuwe technologieën met zich mee, waaronder aanpassingen die de kosten van bepaalde munten omlaag werken. In een recent artikel wordt gekeken naar de schommelingen van munten die op het Ethereum netwerk beschikbaar zijn.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto

Crypto’s Arbitrum en Polygon in de lift

De update, ook wel hard fork genoemd, ging vandaag om 15:00 live. De upgrade werd al langere tijd geanticipeerd, waardoor zowel arbitrum (ARB) als polygon (MATIC) de afgelopen tijd al rustig aan het stijgen waren. 

Voordat de upgrade op het Ethereum blockchain gelanceerd werd waren beide munten al zo’n 8 tot 10 procent gestegen. Op het moment dat Dencun de lucht in ging waren beide munten alweer wat gezakt, maar over de afgelopen 24 uur blijft een stijging van 6-7 procent staan

Transactiekosten layer-2 netwerken lager dankzij Dencun

De reden dat er veel munten schommelen na de langverwachte update is simpel uit te leggen. Layer-2 tokens die op het Ethereum platform actief zijn, zakken dankzij de update in transactiekosten. Een nadeel van Ethereum tegenover andere blockchains als bijvoorbeeld Solana (SOL) is de lagere transactiesnelheid en de hogere kosten. Met deze update pakt Ethereum haar eigen zwakte aan, terwijl het tegelijkertijd de schaalbaarheid verbetert.

De manier waarop Ethereum de kosten omlaag heeft weten te drukken heeft te maken met ‘blobs’. Deze blobs zijn pakketjes van meerdere transacties, die gezamenlijk geverifieerd en verwerkt kunnen worden. Deze technologie wordt ‘proto-danksharding’ genoemd en drukt door hogere efficiëntie de kosten van gebruikers.


🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto

Niet alle Ethereum-gebaseerde munten winnaars

Optimism (OP) steeg met bijna 10 procent in de hype die voor de update ontstond. Ook de hype rond OP hield niet vol, waardoor de munt net als ARB en MATIC tijdens de update wat van zijn waarde verloor. In totaal bleef er maar een stijging van 2 procent over.

L2 Immutable X (IMX) is een game-gebaseerde munt die evenals de andere Layer-2 tokens eerst een stijging zag. Na de update zelf is de munt echter tot voor het beginpunt gedaald, en eindigt met een totaal verlies van 6 procent van de initiële waarde.

Ethereum heeft als platform ook een eigen valuta, ETH. In tegenstelling tot vele andere munten die actief zijn op het netwerk bleef de waarde van ETH vrijwel onveranderd.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 10.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment