Nieuw Ethereum systeem begint te lijken op beruchte ‘Worldcoin’

Louise de Graaf


Blockchains hebben eindeloos veel gebruiksdoelen, en veel doeleinden zijn erg innovatief. Zo kun je met Ethereum Name Service (ENS) domeinnamen op de Ethereum (ETH) blockchain claimen. Maar deze dienst zit niet bepaald stil, en heeft nu het plan om ook identiteiten op de blockchain vast te leggen.


Crypto ontbijt: Bitcoin ETF’s leven op, Ethereum update en Bakkt crisis

  • icon-altcoins

    Altcoin nieuws

Eigen layer-2 voor ‘identiteitslaag’

Cointelegraph heeft Ethereum Name Service-directeur Khori Whittaker geïnterviewd. Hij verklaarde dat ENS nog niet klaar is met vernieuwende dingen bedenken. De organisatie voert interne discussies om zijn dienstverlening verder uit te breiden. Zo zijn er plannen om een layer-2-netwerk te gebruiken voor een ‘identiteitslaag’, waarmee gebruikers kunnen bewijzen wie ze op internet zijn.

Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor het inloggen op online diensten. Whittaker heeft maar weinig details over dit plan losgelaten, maar één van de overwegingen is het ontwikkelen van een eigen layer-2-blockchain. Ook noemde de topman de mogelijkheid om ‘zero-knowledge proofs’ te integreren in dit nieuwe netwerk.

Dat beschermt je identiteit als gebruiker met behulp van versleuteling. Zo kun je dus bewijzen dat je zelf gebruikmaakt van een bepaalde dienst, zonder dat je daadwerkelijk hoeft te onthullen dat jij het bent.

Overheden niet altijd blij met ‘ID-blockchains’

Het is nog maar de vraag of dit soort projecten snel en probleemloos van de grond komen. Overheden zijn namelijk niet altijd blij met projecten die je identiteit op het internet kunnen verifiëren. Dit wordt, wegens veiligheidsredenen, liever alleen gedaan door overheids-gereguleerde projecten zoals de DigiD app.

Daarom zijn verschillende overheden al tijden erg kritisch op Worldcoin, dat net als ENS het doel heeft om digitale identiteiten te verifiëren. De Franse en Duitse overheden vragen zich bijvoorbeeld af of Worldcoin inderdaad wel de privacy van mensen goed kan beschermen.

In ieder geval timmert Ethereum Name Service hard aan de weg. Onlangs maakte de bijbehorende ENS-token een forse stijging mee nadat het samenwerkingsverband met internetdomeinenbedrijf GoDaddy aanging. Je kunt nu gemakkelijk een regulier internetdomein koppelen aan een ENS-domein op de Ethereum-blockchain.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment