Neppe Bitcoin ETF-goedkeuring brengt SEC beveiliging in het geding

Louise de Graaf


Gisteravond werd de crypto markt op zijn kop gezet toen bekend werd dat Bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) goedgekeurd werden. Al snel bleek het echter om nepnieuws te gaan, veroorzaakt door een hacker. Het X-account van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) zou zijn gehackt, en wel door het ontbreken van een simpele maar cruciale beveiligingsmaatregel.


Tegenstanders van Bitcoin ETF’s proberen de goedkeuring te blokkeren

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Ontbreken 2FA zorgt voor neppe BTC goedkeuring

Het officiële X-account van de Amerikaanse toezichthouder kondigde gisteren een massa-goedkeuring aan. Middels een uiterst geloofwaardig bericht werd de crypto-wereld in extase gebracht. Niet veel later meldde SEC-voorzitter Gary Gensler dat een hacker het account had overgenomen, en dat er nog geen ETF’s zijn goedgekeurd.

Vlak na het opmerkelijke incident liet het veiligheidsteam van X weten een ‘’voorlopig onderzoek’’ te hebben afgerond naar de valse post van de SEC.

“De compromittering was niet te wijten aan enig lek in de systemen van X, maar eerder aan een niet-geïdentificeerd individu dat controle kreeg over een telefoonnummer dat gekoppeld was aan het @SECGov-account via een derde partij,” plaatste het veiligheidsteam van X.

In het bericht werd tevens geschreven dat het account van de SEC geen twee-factor authenticatie (2FA) had ingeschakeld op het moment dat het account werd gecompromitteerd. ‘’We raden alle gebruikers aan om deze extra beveiligingslaag in te schakelen,’’ aldus het veiligheidsteam.

2FA is een beveiligingsmethode waarbij je niet alleen een wachtwoord nodig hebt om in te loggen, maar ook een tweede vorm van identificatie. Hiermee wordt de bescherming van het account drastisch verhoogd.

De Amerikaanse senatoren J.D. Vance en Thom Tillis hebben een brief gestuurd naar de SEC waarin ze om uitleg vragen over de tekortkomingen op het gebied van cyberbeveiliging.

“Het is onaanvaardbaar dat het agentschap dat belast is met de regulering van het epicentrum van ’s werelds kapitaalmarkten zo’n kolossale fout zou maken,” schreven ze.

Officieel Bitcoin ETF besluit volgt vandaag

Hoe dan ook zal de SEC vandaag naar buiten moeten treden met een eindoordeel voor de gezamenlijke Bitcoin ETF-aanvraag van ARK Invest en 21Shares. Naar verwachting zal de toezichthouder meerdere ETF’s goedkeuren, om zo een concurrentievoordeel te ontnemen. Het belooft een spannende dag te worden die wel eens een gedenkwaardig hoofdstuk in de geschiedenisboeken van het crypto landschap zou kunnen vormen.

Post Views: 62

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment