Nederlanders zijn het beste in sparen

Louise de Graaf


Uit recent onderzoek van Allianz blijkt dat Nederlanders de grootste financiële buffer hebben binnen de EU. De gemiddelde buffer van een Nederlander bedraagt maar liefst €152.520. Vergeleken met de negen belangrijkste EU-landen heeft Nederland een unieke positie op dat gebied.


🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Nederlanders blijken de allerbeste spaarders

De onderzoeksafdeling van de Duitse Allianz-groep publiceerde op 11 april een rapport over Europees spaargedrag. Daarin komt de ‘gierige’ aard van Nederland sterk naar voren; de studie toont aan dat Nederlanders de beste Europeanen zijn in sparen. De gemiddelde bewoner van ons koude kikkerlandje heeft namelijk een buffer van meer dan anderhalve ton.

Daarnaast bouwen Nederlanders hun buffer ook het snelste op: gemiddeld voegt men er €3.590 per jaar aan toe. Hiermee laten ze andere grote EU-economieën zoals Frankrijk en Duitsland ver achter zich. In schril contrast staat Portugal, waar de gemiddelde jaarlijkse groei slechts €880 bedraagt.

Het pensioensysteem en inflatie

Volgens Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux bij Allianz Trade, is de sterke positie van Nederland grotendeels te danken aan het efficiënte pensioenstelsel. De laatste tien jaar was er echter sprake van een daling. Dit was mede veroorzaakt door pensioenkortingen en de impact van inflatie, wat vooral het Nederlandse spaargeld hard trof.

Inflatie heeft een grote invloed gehad op de spaartegoeden van de hele EU. “Als we kijken naar de nominale waarde van het extra geld dat de afgelopen tien jaar in de EU is opgebouwd, zien we dat 80% van het rendement verloren is gegaan door inflatie,” zegt Geeroms.

In 2022 werden Nederlandse spaartegoeden het hardst getroffen door de inflatie. Dat jaar waren de gevolgen van de oorlog in Oekraïne het meest voelbaar. Nederlandse spaarpotjes daalden maar liefst -24,7% in waarde; de hoogste waardedaling van de negen onderzochte EU-lidstaten.


Finternet? Internationale bankorganisatie zet in op crypto-technologie

  • icon-finance

    Finance nieuws

Diversificatie en lange-termijn-denken

De resultaten van het onderzoek suggereren ook dat diversificatie en een langetermijnvisie cruciaal zijn voor financieel succes. Landen zoals Nederland en Finland scoren hoog dankzij rendementen uit investeringen. Daarentegen zijn landen als Duitsland en Oostenrijk goede voorbeelden voor het belang van regelmatig sparen.

Geeroms noemt dat de overgang naar digitaal en duurzaam aanzienlijke kansen biedt voor huishoudens om beter te sparen:

“Als nieuwe generaties adequaat reageren op deze veranderende omstandigheden, is er een reële kans dat ze nog beter presteren dan hun voorgangers,” voegt hij eraan toe.

Daarbij kan de crypto industrie ook een grote rol gaan spelen. Terwijl de jonge financiële sector steeds meer aan het verduurzamen is, worden ook grote institutionele investeerders aangetrokken. Daarnaast wordt investeren steeds makkelijker voor de particuliere sector door de opkomst van crypto-ETF’s. De kansen zijn, zeker voor de investeringsminnende Nederlander, dan ook veelvuldig aanwezig.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment