Nederlander loopt bitcoin miljoenen mis, ‘onbetaalbare herinnering’

Louise de Graaf


Dat de koers van bitcoin (BTC) vandaag de dag om en nabije de $70.000 schommelt had tien jaar geleden niemand kunnen bedenken. Vroege investeerders, of ‘early adapters’ van bitcoin kochten bitcoin voor letterlijk enkele dollars of zelfs centen per stuk. Geweldig zou je denken. Maar feit is ook dat deze early adapters vaak veel te vroeg hun coins verkochten. 


Hackers richten vizier op Call of Duty valsspelers en stelen Bitcoin

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Bitcoin minen tijdens de les

Een voorbeeld van zo’n early adapter is Jip Buurman. In 2010, toen BTC enkele centen per stuk waard was, en nog bijna niemand van het magische internet geld had gehoord, minede hij op zijn laptop al bitcoin. 

“Tijdens mijn studie ICT zat ik gewoon tijdens de les bitcoin te minen. In het begin waren ze enkele centen waard, het was eenvoudig op mijn laptop binnen te halen. Uiteindelijk had ik er zo’n 927 verzameld.”

Destijds was deze hoeveelheid misschien een paar tientjes waard. Het minen werd vervolgens moeilijker en Jip hield er mee op. Niemand had kunnen bedenken wat ooit de prijs zou worden. Ook Jip niet. En toen iemand op een forum zijn BTC wilde kopen voor €2,50 dacht Jip “kassa”. De buit ging naar een prachtige vakantie met zijn partner.

Een onbetaalbare herinnering

Inmiddels realiseert Jip zich dat hij een multimiljonair had kunnen zijn als hij zijn coins niet had verkocht. Als, als, als. Gelukkig kan Jip zijn situatie relativeren. Hij had immers nooit kunnen weten dat bitcoin op een dag een godsvermogen waard zou zijn. Niemand had dit kunnen bedenken.

“Op genoeg momenten realiseerde ik me dat ik multimiljonair had kunnen zijn. Maar ik had waarschijnlijk al eerder de keuze gemaakt om alles te verkopen want ik had gewoon nooit verwacht dat ze zoveel waard zouden worden. Ik kijk gewoon positief terug op wat op dat moment een goede beslissing was. Het had tenslotte ook de andere kant op kunnen gaan. En die vakantie met mijn geliefde is een onbetaalbare herinnering.”

Dit verhaal van Jip is typerend. Vrijwel alle early adapters van bitcoin leven met spijt. Hoewel zij vroeg bitcoin kochten, verkochten zij hun munten ook veel te vroeg. De gelukkigen verkochten door de jaren heen niet alles en hebben nog een aantal BTC achter de hand. Moraal van het verhaal: HODL.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment