Naderende Bitcoin ETF deadline veroorzaakt strijd tussen finance-reuzen

Louise de Graaf


De crypto-markt wacht al lange tijd op de goedkeuring van een ruim tiental spot-ETF’s voor bitcoin (BTC). Toen diende de grootste vermogensbeheerder ter wereld, BlackRock, namelijk zijn aanvraag in bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Nu heeft het de handelskosten die het wil vragen verlaagd vanwege de enorme concurrentie.


Politie doet onderzoek naar hack van decentrale crypto exchange

  • icon-walletsexchanges

    Wallets en Exchanges

Uitgevers bitcoin ETF’s racen voor laagste handelskosten

Lang was de toon vrij zwaarmoedig rondom de goedkeuring van Amerikaanse spot-ETF’s, de SEC weigert namelijk al sinds de eerste aanvragen om dit soort Exchange Traded Funds (ETF) goed te keuren. De beleidsmaker is onder andere bang dat de fondsen gebruikt kunnen worden om de markt te manipuleren. Maar BlackRock wist eigenhandig het optimisme terug te brengen.

Volgens een handig overzicht van Bitbo zijn er maar liefst 12 verschillende ETF-aanvragen gedaan in de Verenigde Staten alleen al. Daardoor is een race ontstaan tussen de verschillende ETF-aanbieders om zo laag mogelijke kosten te hanteren.

Op maandag zijn de handelskosten van verschillende fondsen bekendgemaakt. Het fonds van ARK Invest en 21Shares kondigde de laagste handelskosten aan – 0,25% om precies te zijn. Fidelity zou in eerste instantie 0,39% bij handelaren in rekening brengen, maar op dinsdag verlaagde het bedrijf de kosten naar 0,25%.

ARK Invest en 21Shares verlaagden hun commissies eveneens, naar 0,21% om precies te zijn. Sommige fondsen leggen bovendien de eerste zes maanden de kosten op nul, waaronder het fonds van ARK Invest en 21Shares en de ETF van Galaxy Digital en Invesco.

BlackRock verlaagt kosten bitcoin spot-ETF ook

Om de concurrentie het vuur nog meer na aan de schenen te leggen heeft BlackRock-dochterbedrijf iShares daarom de kosten ook verlaagd. Volgens zijn eigen bij de SEC ingeleverde formulier zal het 0,25% vragen, en zolang het fonds nog geen waarde van 5 miljard dollar heeft zal het slechts 0,12% vragen.

BlackRock is hiermee niet de goedkoopste. ARK Invest hanteert een standaardcommissie van 0,21%, en Bitwise legt de fee zelfs op 0,20%, benadrukt Bloomberg-analist Eric Balchunas. De fondsen zijn nog niet goedgekeurd door de SEC, maar Balchunas blijft erg optimistisch. Onlangs heeft hij zijn verwachting voor de kans op goedkeuring nog verder verhoogd.

Post Views: 2.243

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment