Minister van Financiën VS pleit voor meer cryptoregulatie: “neem de wetgeving aan”

Louise de Graaf


Janet Yellen, de huidige Amerikaanse minister van Financiën, heeft opgeroepen tot strengere regulering van de cryptomarkt. In een recente toespraak aan het Amerikaanse Senate Banking, Housing and Urban Affairs committee benadrukt Yellen de noodzaak om de opkomst van digitale valuta’s te reguleren.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

Yellen vraagt Congres om aannemen wetgeving

Met de groeiende populariteit van cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC), heeft Yellen opnieuw gewaarschuwd voor de risico’s die deze technologie met zich meebrengt. Ze benadrukt het belang van het voorkomen van illegale activiteiten, zoals witwassen en het financieren van terrorisme. Deze acties worden vaak geassocieerd met anonieme transacties via crypto.

In de toespraak haalt Yellen een jaarlijkse rapport van de Financial Stability Oversight Council (FSOC) aan, een organisatie met het doel om financiele stabiliteit in de VS te waarborgen. En tegelijkertijd vraagt de Amerikaanse minister van Financiën aan het Congres om gaten in de regels over digitale activa te dichten. Yellen dringt de Amerikaanse wetgevers verder aan om de wetgeving aan te nemen die crypto en stablecoins reguleert.

“Het comité richt zich op digitale activa en gerelateerde risico’s, zoals van runs op cryptoplatforms en stablecoins. Maar ook potentiële kwetsbaarheden door de volatiliteit van de prijzen van crypto-activa. Daarnaast is er een sterke toename van platforms die actief zijn buiten of niet voldoen aan de geldende wetten en regelgeving,” vertelt Yellen aan de commissie.

Verder gaat Yellen in op mogelijke wetgeving rondom crypto. Volgens Yellen zou het Congress zo snel mogelijk de handen uit de mouwen moeten steken en voor eens en altijd duidelijk regelgeving in het leven moeten roepen:

“Het Congres zou wetgeving moeten aannemen om te voorzien in de regulering van stablecoins en van de spotmarkt voor crypto-activa die geen effecten zijn.”

Preventief te werk gaan tegen cryptocriminelen

Yellen is niet de grootste fan als het gaat om stablecoins. Ze is van mening dat het gebrek aan openheid over de reserves ze kwetsbaar maken voor plotselinge paniekverkopen. Ze is niet de enige. Ook senator Elizabeth Warren staat al langer bekend om haar anti-crypto standpunten. De criminele sector zou bijvoorbeeld enorm profiteren van de slecht gereguleerde wereld van crypto, aldus Warren. De discussie gaat verder:

Ook het feit dat crypto gebruikt zou worden door terroristen is een heikel punt voor Yellen en veel andere Amerikaanse wetgevers. Volgens Yellen is het van groot belang dat wetgeving wordt geupdatet om ervoor te zorgen dat terroristische organisaties niet meer betaling kunnen versturen en ontvangen in de vorm van cryptocurrencies.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment