Miljardenverkoop van Bitcoin-fonds komt eraan – impact op de koers?

Louise de Graaf


De cryptowereld kijkt weer enigszins met zorgen naar de recente ontwikkelingen rond crypto-vermogensbeheerder Grayscale en Genesis, twee zwaargewichten in de industrie. Een paar dagen geleden vond namelijk goedkeuring van de verkoop van $1,6 miljard aan Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) aandelen door Genesis plaats, en daardoor rijzen er nu vragen over de potentiële impact op de bitcoin (BTC) koers. Gaan we opnieuw grote verkoopdruk zien, of valt het deze keer mogelijk mee?

De rol van Genesis en Grayscale

Genesis werd zwaar getroffen door de cryptocrisis van 2022 en zoekt herstel door het liquideren van GBTC aandelen om schuldeisers te betalen. Deze stap volgt na de faillissement die werd veroorzaakt door de ineenstorting van meerdere crypto-bedrijven, waaronder natuurlijk FTX. Genesis was een van de grote namen die de crypto-winter niet wist te overleven.

Eerder al begon het failliete FTX met het verkopen van GBTC aandelen. Dit had een erg grote impact op de koers van bitcoin. Zo groot was de impact zelfs, dat ondanks de recent goedgekeurde ETF’s, de koers hard daalde. De vraag rijst nu of we door de verkoop van diezelfde GBTC aandelen door Genesis, ook de prijs van BTC zullen zien dalen.

De impact van nieuwe Bitcoin ETFs

De lancering van nieuwe Bitcoin ETFs begin dit jaar heeft de marktdynamiek echter aanzienlijk veranderd. Deze fondsen, die direct in BTC beleggen, hebben bewezen dat er een sterke vraag en vertrouwen in bitcoin bestaat. Onder meer Bloomberg-analist James Seyffart en ETF-analist Eric Balchunas geloven dat de invloed van Genesis’ mogelijke verkoop beperkt zal blijven dankzij deze sterke marktvraag vanuit de ETF’s.

“Als je het me een paar weken geleden had gevraagd, had ik niet verwacht dat de stromen zo sterk zouden zijn als ze zijn geweest,” vertelde Seyffart aan Decrypt. “Het is voor iedereen een gok, maar de hele groep Bitcoin ETF’s – met name de nieuwe negen – hebben een extreem succesvolle eerste maand gehad.”

De nieuwe ETFs trekken niet alleen nieuw kapitaal aan, maar bieden ook een buffer tegen verkoopdruk, zoals die door Genesis zou kunnen ontstaan. Bovendien wijst CryptoQuant data op een lage verkoopdruk onder korte-termijn BTC-houders, wat bijdraagt aan de stabiliteit van de markt.

Hoewel de verkoop van $1,6 miljard aan GBTC aandelen uiteraard niet positief is voor bitcoin, blijft volgens een aantal vooraanstaande experts de kans op een echt forse koersdaling klein. De tijd zal uitwijzen wat er precies gaat gebeuren, want lang zal de verkoop niet meer op zich laten wachten. Reden voor paniek lijkt er op dit moment in ieder geval niet te zijn.

Het bericht Miljardenverkoop van Bitcoin-fonds komt eraan – impact op de koers? verscheen eerst op Crypto Insiders.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment