Man had flashdrive met $2 miljard aan crypto, “niet wat je denkt”

Louise de Graaf


In april van 2021 ging het nieuws dat de grote Turkse crypto exchange Thodex het doelwit van de grootste geldroof in de geschiedenis van het land was. Niet veel later werd bekend dat de 27-jarige CEO en oprichter, Faruk Özer, omgerekend tussen de 2 miljard en 10 miljard dollar zou hebben gestolen. In 2023 werd bekend wat zijn straf is geworden, maar er zijn ook aanwijzingen dat het allemaal één groot misverstand is.


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Grootste diefstal in Turkse geschiedenis

Thodex kwam van het één op het andere moment stil te liggen. Er zou sprake zijn van ‘verdachte praktijken’, waardoor de topman bang was dat het platform gehackt zou zijn. Özer koos er kort hierna voor om naar Albanië te vluchten, maar niet voordat hij naar verluidt ongeveer 2 miljard dollar aan cryptocurrencies op een USB-stick zette.

De autoriteiten zagen de stap echter als diefstal, waarna een grote klopjacht begon. In Turkije werden 62 aan de exchange verbonden mensen opgepakt, inclusief de broer en zus van de CEO. De Turkse premier Erdogan begon een grote ‘oorlog tegen cryptocurrencies’, en uiteindelijk werd Özer uitgeleverd aan de Turkse politie.

In september van 2023 werd bekend dat de topman een celstraf van maar liefst 11.000 jaar zou krijgen, net als zijn broer en zus. Verschillende andere betrokkenen zijn ook flinke straffen opgelegd.

Thodex was één van de grootste cryptobeurzen van Turkije. Het dagelijkse handelsvolume lag op het moment van de hack op ongeveer 500 miljoen dollar, en het had zo’n 400.000 klanten. Maar na de hack is het compleet opgedoekt. De hack is de geschiedenis ingegaan als één

Is Thodex-CEO onschuldig?

Wired concludeert dat het nog altijd niet duidelijk is of hij de fondsen inderdaad heeft gestolen, of dat het platform écht is gehackt. Het beeld dat Özer de dader was, is gebleven. Chainalysis noemde Thodex zelfs de grootste rug pull van het jaar. Bijna 90% van al het geld dat in rug pulls is gestolen was van Thodex. Toch is het volgens Wired dus nog steeds niet duidelijk of Özer inderdaad het geld heeft gestolen.

Het is niet de eerste keer dat er sprake is van zo’n verhaal. Ook de Amerikaanse cryptobeurs FTX is failliet gegaan doordat de topman, Sam Bankman-Fried (SBF) geld zou hebben weggesluisd. SBF pleit al sinds zijn arrestatie voor zijn onschuld.

Helaas zijn hacks nog steeds een groot probleem in de crypto-industrie. 2023 was een lucratief jaar voor hackers. Ondanks een lager aantal hacks ten opzichte van 2022, waren we vorig jaar getuige van enorme diefstallen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment