Kerst brengt Bitcoin rekenkracht naar ongekende hoogten

Louise de Graaf


Deze kerst bereikte de hashrate, de totale computerkracht, van het Bitcoin (BTC) netwerk een nieuwe all time high. Op maandag noteerde het netwerk namelijk een hashrate van 544 exahashes per seconde (EH/s). Dit blijkt uit data van blockchain.com. Hier is echter niet iedereen even blij mee.


Kerstcadeautje 🎁 PostNL’s laatste Crypto Stamp 2 nog beperkt beschikbaar voor €9,25

Bitcoin hashrate door het dak

Dit jaar steeg de hashrate van het Bitcoin netwerk aanzienlijk. Momenteel is de hashrate maar liefst 130 procent hoger dan in januari dit jaar. Opmerkelijk genoeg zag de bitcoin koers een bijna gelijkwaardige stijging. De BTC koers steeg dit jaar met 150 procent.

De hashprijs ligt momenteel op $0,09 per terahash per seconde per dag. De hashprijs staat gelijk aan de opbrengst die miners verdienen met het minen van bitcoin. De huidige hashprijs is een stuk lager dan vorige week. Op 19 december bereikte de waarde namelijk een jaarlijkse piek van $0,136 TH/s/dag. 

Deze hoge prijs had te maken met een opleving van de Bitcoin Ordinals, of Bitcoin NFT’s. Inmiddels is deze opleving weer wat afgenomen. Een hoge hashprijs wordt veroorzaakt door een grotere vraag naar het Bitcoin netwerk. Dit leidt tot hogere transactieprijzen waar de miners op hun beurt weer van profiteren.

Bitcoin miners in lastig parket

De torenhoge hashrate is goed nieuws voor het Bitcoin netwerk, maar voor Bitcoin miners is het minder goed nieuws. Een hoge hashrate betekent namelijk dat miners nog harder moeten werken om een block te minen. Dit leidt tot dalende winsten voor miners. 

Mocht de hashrate van het Bitcoin netwerk in het huidige tempo blijven stijgen zal het voor miners steeds moeilijker worden winsten te maken. De marges voor miners zullen kleiner worden en enkel een selecte groep succesvolle miners zullen het hoofd boven water houden.

Eerder deze week schreven we al over de aanstaande Bitcoin halving en hoe beursgenoteerde bitcoin miners zich hierop voorbereiden. Zo werd er in de maand december meer geïnvesteerd in nieuwe apparatuur dan in het gehele restant van 2023. Volgens experts zal de bitcoin mining industrie flink worden opgeschud na de halving en zullen enkel de best uitgeruste en financieel stabielste miners overblijven.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment