kans op Amerikaanse recessie neemt drastisch af

Louise de Graaf


Waar vrijwel iedereen in 2022 rekende op een recessie in de Verenigde Staten, is die kans volgens de meeste experts nog maar een kleine 30% en dalende. Dat lijkt positief voor de bitcoin koers, omdat een recessie (in ieder geval op de korte termijn) bearish is voor de digitale munt.

Wat kunnen we allemaal verwachten van bitcoin de komende periode?

US recession probability falling
Kans op Amerikaanse recessie. Bron: Bloomberg, Apollo Chief Economist


Whales blijven massaal Bitcoin kopen in aanloop van halving

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Wat kunnen we van bitcoin verwachten?

Op basis van de macro-economische omstandigheden is het op de korte termijn heel lastig om uitspraken te doen over bitcoin.

Aan de ene kant daalt de kans op een recessie, wat bullish is voor de digitale munt, terwijl daardoor ook druk op de inflatie hoog blijft. Een sterke Amerikaanse economie betekent dat mensen blijven consumeren, waardoor de inflatie niet makkelijk richting de gewenste 2,0% te krijgen is.

Dat zorgt er weer voor dat de Amerikaanse centrale bank zijn renteverlagingen moet uitstellen en dat lijkt nu voor wat negatieve druk op de bitcoin koers te zorgen.

Daarover kunnen we echter weer zeggen dat het op de lange termijn een positieve ontwikkeling is voor bitcoin. Hoe langer de rentes op dit verhoogde niveau blijven, hoe meer de Amerikaanse overheid in de problemen komt om zijn gigantische schuld van ruim $34 biljoen terug te betalen.

Maar dat is vooral een probleem dat op de iets langere termijn speelt. Althans, het is een probleem voor de Amerikaanse overheid en de dollar, maar natuurlijk niet voor bitcoin.

Kleine donkere wolk voor tweede helft van april

Voor de tweede helft van april lijkt er nog een kleine donkere wolk boven bitcoin te hangen. De wereldwijde liquiditeit, de hoeveelheid kapitaal in het financiële systeem, lijkt dan namelijk een knauw te krijgen.

Bron: CrossBorder Capital

In de bovenstaande grafiek zien we de ontwikkeling van de wereldwijde liquiditeit door de jaren heen. Wat meteen opvalt, is dat pieken van die liquiditeit (oranje) overeenkomen met de pieken van bitcoin. Hetzelfde geldt voor de bodems.

Zo bereikte de wereldwijde liquiditeit eind 2022 zijn bodem en bitcoin deed hetzelfde. Voor nu is de verwachting dat de wereldwijde liquiditeit wat zal stagneren in april, vanwege de climax van het Amerikaanse belastingseizoen.

Amerikanen moeten hun belasting betalen en dat haalt uiteraard kapitaal uit het financiële systeem. Zodoende kan het zijn dat bitcoin wat moeite heeft om deze maand echt mooie dingen te laten zien, al kan de halving natuurlijk verrassen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment