Jouw anonieme crypto wallet is vanaf nu illegaal

Louise de Graaf


Op 19 maart heeft de leidende commissie van het Europees Parlement een nieuwe anti-witwaswetgeving goedgekeurd. Deze wet verbiedt betalingen van elke omvang met anonieme, particuliere crypto wallets. Ondanks dat het een belangrijke ontwikkeling is voor de Europese crypto-wetgeving, werd het niet door allen in dank ontvangen.


🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Europees Parlement keurt controversiële cryptowet goed

Het Europees Parlement heeft een nieuwe wet ter bestrijding van witwassen goedgekeurd. De wet beslaat een breed scala aan transactiesoorten, en over de goedkeuring is flink gedebatteerd. De EU toont een groeiende bezorgdheid over het gebruik van cryptocurrencies en cash voor illegale doeleinden. Hieronder valt het witwassen van geld en het financieren van terrorisme. 

Onder de nieuwe wet zullen naast cryptocurrencies ook bepaalde drempels worden ingesteld voor contante betalingen. Daarbij worden betalingen boven €10.000 illegaal, evenals anonieme contante betalingen boven €3.000.

Een van de meest opvallende aspecten van de nieuwe wetgeving is het deel dat zich richt op betalingen met cryptocurrencies. Transacties vanuit anonieme particuliere wallets (zonder KYC) worden verboden. Dit betreft merken als Ledger, Trezor en Zengo. Betalingen vanuit anonieme wallets die worden beheerd door een derde partij (hosted wallets) worden eveneens verboden. 

Politici niet blij met nieuwe cryptowet

De goedkeuring van deze wetgeving werd niet zonder controverse ontvangen. Patrick Breyer, lid van het Europees Parlement voor de Piratenpartei Deutschland is het er niet mee eens. Ook Gunnar Beck van de Alternative for Germany (AfD)-partij, was een van de parlementsleden die tegen de goedkeuring stemden. 

Breyer bekritiseert de wetgeving en betoogt dat het verbieden van anonieme betalingen een inbreuk vormt op mensenrechten. Daarmee doelt hij met name op het recht op financiële privacy en vrijheid.

De nieuwe wetgeving heeft ook geleid tot discussie onder EU-burgers over de effectiviteit en noodzaak ervan. Tijdens een publieke consultatie in 2017 sprak meer dan 90% van de respondenten zich uit tegen beperkingen op contante betalingen. Ze vonden dat het betalen in contanten een essentiële persoonlijke vrijheid is. 

De goedkeuring van de wet heeft geleid tot zorgen over de toekomst van cryptocurrencies binnen de EU. Sommigen waarschuwen voor mogelijke negatieve economische en sociale gevolgen. 

Daaronder vallen een grotere afhankelijkheid van traditionele financiële instellingen en een verlies van financiële autonomie voor individuen. Dat zijn twee problemen die de crypto-industrie het leven in heeft geroepen, om ze zo te vermijden.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment