Internationale bankinstelling lanceert 6 projecten van AI tot crypto

Louise de Graaf


De financiële wereld heeft een hoop bewegende delen. Van sommige bedrijven en instituten heb je misschien nog nooit gehoord, maar die zijn geregeld belangrijker dan je denkt.

Zo werkt de Bank for International Settlements (BIS), of  de Bank voor Internationale Betalingen (BIB), aan 6 nieuwe projecten.

Het gaan om projecten rondom artificial intelligence (AI), central bank digital currencies (CBDC’s), tokenisatie, cyberbeveiliging, financiële misdaadbestrijding en blockchain-technologie.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

BIS onderzoekt blockchain, AI en meer

Op dinsdag heeft de organisatie zes nieuwe projecten aangekondigd die de financiële wereld vooruit moeten helpen. Zo moet Quantum Leap de Europese financiële sector beschermen tegen kwantumcomputers die de potentie hebben om de cyberbeveiliging van banken en andere financiële instellingen te doorbreken.

Deze dreiging geldt voor alles wat digitaal versleuteld is. Ook blockchain, de technologie achter cryptovaluta, is mogelijk kwetsbaar. Desondanks zijn er wel manieren om netwerken te beveiligen tegen deze superkrachtige computers. Dit geldt ook voor het bankensysteem.

De BIS afdeling in Hong Kong werkt ondertussen aan Project Symbiosis, dat onderzoek doet naar hoe de wereld zich aan kan passen op AI en big data. Ook worden bevoorradingsketens en hun impact op het klimaat hiermee onderzocht. De afdeling in Hong Kong werkt aan een tweede project genaamd Project Aurum. Dit project moet de privacyimplicaties van CBDC’s onderzoeken.

Project NGFS Data Directory 2.0 in Singapore is ook gericht op data-management rondom klimaatproblemen. Project Promissa van de BIS, de Zwitserse centrale bank en de World Bank richt zich op het toepassen van blockchain-technologie op het bankensysteem. Met Project Hertha in Londen wil de BIS patronen in financiële criminaliteit leren herkennen.

BIS heeft haat-liefdeverhouding met crypto

De BIS is een instelling die dient als bank voor centrale banken en als forum voor internationale monetaire en financiële samenwerking.

Het instituut publiceert regelmatig interessante onderzoeken over allerlei onderwerpen. Zo onderzocht het in 2022 wat mensen ertoe zet om crypto te kopen. Het instituut blijft erg voorzichtig als het gaat om crypto en blockchain. Aan de ene kant is het erg sceptisch op de veelal risicovolle aspecten van de sector, maar aan de andere kant wil het blockchain ook gebruiken in de financiële sector.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment