‘Ik verdedig het recht om bitcoin te kopen’

Louise de Graaf


Jamie Dimon, de CEO van JPMorgan, de grootste bank van de Verenigde Staten, was de laatste jaren nooit te spreken over crypto, en ook zeker niet bitcoin (BTC).

Dimon heeft voorheen beweerd dat bitcoin enkel gebruikt wordt door “criminelen, drugssmokkelaars, witwassers en belastingontduikers”, maar ditmaal is hij enigszins positiever over de digitale munt.


Was bitcoin’s opmars ook mogelijk zonder ETF’s? Experts delen visie

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

JPMorgan CEO vergelijkt bitcoin met sigaretten

Dimon verscheen onlangs in een video tijdens een ontmoeting in Australië, meldt persbureau Reuters op 12 maart.

Hierin vergeleek de JPMorgan baas het kopen van bitcoin met sigaretten. Ook al is Dimon nooit van plan zelf bitcoin te kopen, zegt hij dat het recht om het te kunnen kopen zal verdedigen.

“Ik verdedig jouw recht om een sigaret te roken, [en] ik zal jouw recht verdedigen om een bitcoin te kopen,” aldus de JPMorgan CEO.

Toch stelt hij vervolgens de vraag waarom overheden niet harder ingrijpen.

“Persoonlijk zal ik nooit bitcoin kopen en ik denk dat het een risico is als je koper bent. Als regeringen naar al deze zaken kijken, waarom tolereren ze het dan?”

Jamie Dimon blijft kritisch over crypto

Bitcoin wordt inmiddels door de traditionele investeringswereld als een volwaardig beleggingsinstrument gezien, mede dankzij de recente lancering van de bitcoin-ETF’s in de VS. Dat was een zeer lange tijd zeker niet zo.

Hoewel Dimon nu enigszins positiever over crypto spreekt, uit hij toch ook kritiek. De JPMorgan baas denkt nog altijd dat crypto geschikt is voor illegale doeleinden als fraude en terrorismefinanciering.

Hij uit deze kritiek ondanks dat onderzoekscijfers aantonen dat slechts een extreem klein percentage van alle transacties in de crypto-wereld verbonden zijn aan illegale activiteiten.

Het lijkt erop dat Dimon nog altijd niet beseft dat Bitcoin eigenlijk draait op een openbaar blockchain-netwerk dat iedereen kan inzien. Alle transacties zijn openbaar en is het al regelmatig gebleken dat overheden gemakkelijk kunnen achterhalen wie achter bepaalde transacties zitten.

Het is desalniettemin een hele andere toon dan enkele maanden geleden, toen riep Dimon nog dat hij bitcoin compleet zou verbieden als hij in regering zat.

De JPMorgan baas spraak overigens ook kort over de aankomende renteverlagingen in de VS. Hij raadt de Federal Reserve aan om zelf nog langer wachten met de renteverlagingen, mogelijk zelfs later dan juni.

“Als ik hen was, zou ik wachten. Je kunt het altijd snel en dramatisch verlagen. Hun geloofwaardigheid staat hier een beetje op het spel. Ik zou zelfs tot na juni wachten.”


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment