IJsland wil bitcoin miners het land uit hebben

Louise de Graaf


IJsland is een walhalla voor bitcoin (BTC) miners. Zo zijn de energievoorzieningen in het land grotendeels duurzaam. Ook zijn de lage temperaturen gunstig voor de bitcoin miningapparatuur. De IJslandse overheid is echter niet zo blij met de bitcoin miners.

Katrin Jakobsdottir, de minister president van IJsland, heeft aangegeven voedselzekerheid te willen prioriteren over financiële inkomsten, en de miners niet meer in het land wil hebben. Dit meldt de Financial Times.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto

Miners gebruiken meer energie dan huishoudens

Volgens Jakobsdottir is de wereld aan het veranderen, en is het van cruciaal belang dat IJsland minder afhankelijk wordt van buitenlands handel als het gaat om voedselinkomsten. Om deze zelfvoorzienende strategie te realiseren is voldoende energie nodig. Deze winter zagen IJslandse vissers zich nog gedwongen om olie- en dieselgeneratoren te gebruiken vanwege elektriciteittekorten.

Ondertussen verbruiken tientallen bitcoin mining bedrijven in IJsland in totaal 120MW aan elektriciteit. Dit is meer dan het energieverbruik van alle IJslandse huishoudens samen. Dit is volgens de minister van milieuzaken van IJsland een “onacceptabele” situatie.

Minister president Jakobsdottir meent dat de duurzame energie beter gebruikt kan worden door huishoudens en industrieën zoals de voedselindustrie. De prioriteit moet volgens haar liggen op de inwoners van IJsland.

“Geen plek voor bitcoin miners”

IJsland is zoals gezegd momenteel grotendeels afhankelijk van buitenlandse import als het gaat om voedselvoorzieningen. Bijna 100 procent van de granen en meer dan de helft van alle groentes komen uit het buitenland. Vooral Frankrijk en Nederland zijn hierbij belangrijke handelspartners.

Met de huidige boerencrisis in het vasteland van Europa wil IJsland stappen gaan zetten om meer zelfvoorzienend te worden. Zo wordt er hard gewerkt aan plannen om de lokale voedselindustrie te laten groeien.

Vanwege het gelimiteerde daglicht en de lage temperaturen in IJsland zal dit een energie intensief proces worden. Het “verspillen” van kostbare duurzame energie aan het minen van bitcoin heeft volgens Jakobsdottir binnen deze strategie geen plek.

“Bitcoin is een globaal onderwerp, maar datacenters in IJsland verbruiken een significant deel van onze groene energie. Bitcoin en cryptocurrencies, die veel energie verbruiken, zijn geen onderdeel van onze missie.”


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment