Hoeveelheid bitcoin die ETF’s exact bezitten voor het eerst onthuld

Louise de Graaf


Onlangs lanceerden eindelijk de langverwachte bitcoin (BTC) spot exchange-traded funds (ETF’s) in de Verenigde Staten.

Er lijkt echter nogal wat onduidelijk te zijn over hoeveel bitcoin deze beursgenoteerde fondsen daadwerkelijk in bezit hebben.

Arkham Intelligence, een blockchain analysebedrijf, claimt nu de zogeheten on-chain adressen van meerdere bitcoin-ETF’s te hebben geïdentificeerd.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Bitcoin ETF’s van BlackRock, Bitwise, Fidelity en Franklin Templeton

Arkham meldt op Twitter dat het de adressen van vier bitcoin-ETF’s heeft geïdentificeerd, namelijk die van BlackRock, Bitwise, Fidelity en Franklin Templeton.

Met de data van Arkham is het nu mogelijk om de transacties te bekijken van deze vier spot bitcoin-ETF’s direct op de blockchain van het Bitcoin netwerk. Arkham zegt dat het de eerste partij is die deze adressen heeft geïdentificeerd.

Volgens deze data beheert het bitcoin fonds van BlackRock, de BlackRock’s iShares Bitcoin Trust (IBIT), 33.431 BTC. Dat komt overeen met het aantal BTC dat BlackRock op zijn eigen website vermeldt.

Door de dalende bitcoin koers zijn deze bitcoin op het moment van schrijven ongeveer $1,3 miljard waard.

Het fonds van Fidelity, de Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) beheert momenteel 29.907 BTC, ter waarde van $1,16 miljard. Het Bitwise Bitcoin ETF (BITB) beheert 10.152 BTC ter waarde van $394 miljoen. Tot slot beheert de Franklin Templeton Bitcoin ETF (EZBC) 1160 BTC ter waarde van $45 miljoen.

Data van de andere bitcoin ETF’s

Dan is er nog het enorme bitcoin fonds van Grayscale Investments. Hiervan was het adres al bekend omdat het fonds al bestond voordat het werd omgezet naar een ETF.

Door de komst van de ETF’s van de concurrenten, die vaak lagere kosten hanteren, ziet de ETF van Grayscale voornamelijk een uitstroom de laatste weken. De Grayscale Bitcoin ETF (GBTC) beheert desondanks alsnog 558.280 BTC, ter waarde van zo’n $21,65 miljard.

Er werden echter elf bitcoin-ETF’s goedgekeurd, maar van de overige zes heeft Arkham nog geen adressen ontdekt. Het gaat dan om de bitcoin fondsen van ARK Invest, VanEck, ProShares, Valkyrie, Invesco en WisdomTree.

Jarenlang wachtte de crypto-markt met smart op de goedkeuring van de bitcoin-ETF’s in de VS. Ze zouden namelijk massaal kapitaal aantrekken door het gemakkelijk te makken voor particuliere investeerders om in bitcoin te beleggen, maar vooral door de deuren te openen voor institutionele investeerders.

De goedkeuring van de ETF’s heeft echter vooralsnog niet het gewenste effect gehad op de bitcoin koers. Kort na de goedkeuring schoot de koers even richting $49.000, maar is sindsdien gedaald naar $38.850.

Meediscussiëren over dit nieuws? Doe gratis mee met onze bruisende Telegram-community van meer dan 5000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Post Views: 8

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment