Hoeveel de bitcoin beursfondsen tot nu toe kochten

Louise de Graaf


Sinds de eerste Amerikaanse bitcoin (BTC) beursfondsen zijn goedgekeurd is het vrij onrustig op de cryptomarkt. De onrust (in de positieve zin) heeft voornamelijk te maken met het enorme succes dat de beursfondsen lijken te ervaren. Hoeveel bitcoin hebben deze fondsen nu eigenlijk gekocht? Bereid je maar vast voor, het loopt in de tientallen miljarden euro’s.


Bier of bitcoin: de carnavalsrekening die je niet wilt zien

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Duizenden bitcoins stroomden gisteren fondsen binnen

De analisten van Lookonchain houden elke dag de ontwikkelingen rondom de fondsen bij. Een bitcoin spot beursfonds (ETF) biedt Amerikaanse beleggers een veilige en makkelijke manier om in bitcoin te investeren. Zij kopen aandelen in een van de fondsen en hoeven dus niet zelf BTC te bezitten.

Het fonds koopt vervolgens de bitcoins ter waarde van de ingelegde investeringen en bewaart deze veilig. Sinds 10 januari zien de meeste fondsen een positieve instroom. Ook gisteren weer, blijkt uit de Lookonchain update van vandaag. Het fonds van BlackRock alleen al kocht 10.003 bitcoins ter waarde van meer dan een half miljard dollar. Dat fonds bezit nu 105.280 bitcoin met een waarde van bij elkaar $5,5 miljard.

Die trend van positieve instromen zette eigenlijk al vanaf de lancering van de fondsen in. Alleen Grayscale’s fonds, dat voor de goedkeuring een gesloten fonds was, ziet op dit moment BTC wegstromen. Dat komt onder andere omdat de kosten van dit fonds hoger zijn dan die van zijn concurrenten.

Bitcoin teller staat op meer dan 700.000 BTC

Tellen we alles bij elkaar op dan komen we uit op een weerzinwekkende hoeveelheid bitcoin die de 9 fondsen nu bezitten. In totaal kochten de fondsen netto 83.776 BTC sinds 10 januari. Laten we de leegstromende Grayscale ETF buiten deze berekening dan komen we uit op maar liefst 239.462 bitcoin.

In totaal bezitten alle 9 Amerikaanse beursfondsen nu 705.566 BTC. Dit heeft bij elkaar een waarde van bijna €34 miljard.

De bitcoin koers reageerde de afgelopen dagen zeer positief op de ontwikkelingen omtrent de fondsen. Het brak zelfs de $50.000, een niveau waar BTC sinds december 2021 niet meer is geweest.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment