Hoe ondernemers veel geld kunnen besparen met ‘vergeten’ aftrekposten

Louise de Graaf


Als zelfstandige ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het betalen van belastingen op je inkomen. Over je belastbare inkomen zul je een deel af moeten dragen aan de belastingdienst. Met de zogeheten ondernemersaftrek, waar lang niet iedere zelfstandige van op de hoogte is, mag je echter een deel van je belastbaar inkomen afhalen. Onderaan de streep kan dit een hoop geld besparen, en in dit artikel zetten we alles op een rijtje.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

Zelfstandigenaftrek

De ondernemersaftrek is een verzamelnaam voor een aantal belastingvoordelen. De zelfstandigen- en startersaftrek zullen voor een groot aantal ondernemers van belang zijn. Daarnaast omvat het ook de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, de stakingsaftrek en de meewerkaftrek.

De ondernemersaftrek wordt door velen over het hoofd gezien, maar kan zonder enige moeite tot een hoop besparingen leiden.

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost die van toepassing is wanneer je in één fiscaal jaar ten minste 1.225 werkuren in je bedrijf hebt zitten en de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt.

Het urencriterium is een harde vereiste. Het maakt dan ook niets uit in welke maand je bent begonnen als zelfstandige ondernemer, je zult te allen tijde aan het minimum moeten voldoen.

Dit jaar komt de zelfstandigenaftrek uit op 3.750 euro. Dit betekent simpelweg dat je 3.750 euro van je winst af kunt trekken. Als gevolg zal je belastbaar inkomen lager uitvallen.

Ieder jaar wordt deze aftrekpost verlaagd. Bekijk de onderstaande tabel hoe de gegevens zich hebben ontwikkeld en wat er de komende jaren te verwachten is.

2021 6.670 euro
2022 6.310 euro
2023 5.030 euro
2024 3.750 euro
2025 2.470 euro
2026 1.200 euro
2027 900 euro

 

Mocht je winst lager zijn dan de zelfstandigenaftrek, dan kun je het resterende bedrag ook meenemen naar een ander fiscaal jaar. Je kunt deze zogeheten ‘niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek’ verrekenen tot uiterlijk negen jaar later.

Advertisement
Startersaftrek

Beginnende ondernemers kunnen de zogeheten startersaftrek optellen bij de zelfstandigenaftrek. In de eerste vijf jaar als ondernemer kun je maximaal drie keer gebruikmaken van de startersaftrek.

Dit jaar staat de startersaftrek gelijk aan 2.123 euro.

Op de site van de Belastingdienst kun je alle informatie over deze, en enkele andere, aftrekposten, vinden


Post Views: 17Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment