hoe ik voor $10.000 werd gescamd (en jij dat kan voorkomen)

Louise de Graaf


“Crypto is de weg naar financiële onafhankelijkheid”, “het is de toekomst, ik ben er honderd procent zeker van!”, “het is allemaal bedrog en één grote scam”, “investeer alleen in bitcoin (BTC) en ethereum (ETH)”.

Het is slechts een greep uit de uiteenlopende reacties wanneer ik de meningen over cryptocurrency in mijn omgeving peil. De koploper onder alle meningen: crypto is het grootste piramidespel aller tijden. Toch zijn er ook velen die erkennen dat bitcoin een betrouwbare store of value kan zijn met een aantrekkelijk rendement.

Ik navigeer zelf al zo’n vijf jaar door de diepste krochten van de cryptowereld en wordt door mijn omgeving vrijwel dagelijks om advies gevraagd. In al die jaren heb ik redelijk wat vertrouwen opgebouwd in deze relatief jonge industrie, die naar mijn inziens het potentieel heeft om op revolutionaire wijze onze financiële wereld te veranderen door innovatieve diensten en producten toe te voegen. Maar, het kan je ook gebroken en met een flinke deuk in je waardigheid achterlaten, zo werd mij afgelopen week ook pijnlijk duidelijk.


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Een harde les in crypto

Tien maanden geleden werd ik vader van een prachtige dochter, wat mijn levensvisie ingrijpend en positief veranderde. Je vraagt je nu wellicht af wat dit met crypto te maken heeft? Hier komt het verhaal.

Op een ogenschijnlijk rustige avond, terwijl ik mijn dochter de fles gaf en mijn favoriete rugbyteam een zware wedstrijd speelde op de achtergrond, besloot hij ik een deel van mijn crypto-investering te verzilveren. Met mijn telefoon in de ene hand en de fles in de andere, navigeerde ik door de MetaMas- app om wat $NAI-tokens te verkopen.

Wat ik niet besefte, was dat ik eerder tijdens het scrollen op X (voorheen Twitter) een kwaadaardige link had gekopieerd. Deze link plakte ik op de een of andere manier per ongeluk in het adresveld van mijn MetaMask-wallet. Ik ging ervanuit dat ik naar de juiste DEX aan het navigeren was en klikte vervolgens gedachteloos op ‘akkoord’. Ik vertrouwde op de routine van mijn handelingen, niet wetende dat ik zojuist de deur naar mijn digitale vermogen had opengezet voor oplichters.

Toen mijn dochter klaar was met haar flesje en ik de teleurstelling van het verlies van mijn rugbyteam verwerkte, nam ik de tijd om de status van mijn wallet te controleren. De koude rilling liep over mijn rug toen ik zag dat mijn balans was gekrompen tot slechts $213, waar eerst $10.213 stond. In lichte paniek ververste ik de pagina meerdere keren, maar tevergeefs; het geld was weg. Geschokt belde ik mijn vrienden, die mijn vermoedens bevestigden: ik was het slachtoffer van een scam geworden. Er was niets dat ik kon doen – dit was een harde les in de risico’s van cryptohandel.

Slecht voor industrie

Het is triest dat ik de $NAI-tokens kwijt ben door het kwaadaardige toedoen van een anonieme scammer, die ook een flinke deuk in mijn ego heeft geslagen, maar het is eigenlijk vooral klote voor de crypto-industrie. Een industrie die zoveel potentieel heeft en al miljoenen levens heeft veranderd, maar ook geteisterd wordt door scams. Na zo’n ervaring lijkt de algemene adoptie van crypto ineens nog mijlenver.

Ga ik de cryptowereld nu met F1-snelheid verlaten? Absoluut niet! Wat leer ik hieruit? Als ik serieus met crypto bezig ben, moet ik up-to-date blijven over de risico’s en vooral elke vorm van afleiding keihard vermijden.

Neem geen onnodige risico’s
Wil jij een scam voorkomen? Hieronder vind je tips en een uitlegvideo van WTFinance die je helpen bij het vermijden van scams.

  • Kopieer nooit iets van een social platform of anonieme link zonder een grondige check.
  • Deel nooit je private keys of wachtwoorden en klik niet op onbekende links, vooral niet die via ongevraagde e-mails of berichten komen.
  • Doe grondig onderzoek naar elk crypto-project voordat je investeert, en wees sceptisch over beloftes van gegarandeerd hoge rendementen.
  • Neem de tijd en doe niets overhaast; je kunt beter zeker zijn en misschien niet alles op het hoogtepunt verkopen dan je crypto helemaal verliezen.
  • Controleer altijd de authenticiteit van de website of het platform waarop je handelt, en verifieer dat het een officieel en veilig adres is.

Meer leren over veiligheid op de blockchain? Bekijk de video van WTFinance.

Wat weten over $NAI? Je leest het hier. 


Post Views: 1.725Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment