Hoe globale liquiditeit de volgende Bitcoin bullmarkt kan inhuldigen

Louise de Graaf


De koersen van veel financiële activa vertonen een hoge correlatie met de wereldwijde liquiditeit, oftewel de hoeveelheid kapitaal die door de wereld klotst. Dat blijkt uit de onderstaande grafiek.

Momenteel is het Amerikaanse belastingseizoen begonnen en zijn er meer redenen aan te wijzen waarom er wat geld uit het financiële systeem verdwijnt.

Dat zou richting het derde kwartaal van dit jaar weer moeten herstellen, waardoor mogelijk de bitcoin (BTC) bullmarkt dan weer zou kunnen hervatten. Het is daarom hoog tijd om deze ontwikkeling eens nader onder de loep te nemen.

Bron: capitalwars.substack.com


Crypto Ontbijt: Genesis’ bitcoin mega-aankoop, FTX dumpt solana & meer

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Wereldwijde liquiditeit stagneert

De onderstaande tabellen van de pseudonieme Bitcoin Bealzabub tonen de ontwikkeling van de Amerikaanse liquiditeit vanaf het begin van het jaar (onderkant) en afgelopen week (bovenkant).

Vanaf het begin van 2024 gemeten is de Amerikaanse liquiditeit met 264 miljard dollar gestegen, terwijl er over de afgelopen week een daling van 13 miljard dollar plaatsvond. Die daling van 13 miljard dollar is niet significant en zeker niet bearish, maar voor het vervolgen van de bullmarkt is meer liquiditeit nodig.

Voor het vervolg van 2024 (Q2/Q3) verwacht men nieuwe stijgingen van de liquiditeit. Onder andere dankzij de Amerikaanse centrale bank, die in deze periode waarschijnlijk begint met het verlagen van de rente. Dat moet hopelijk de wereldmarkten weer een boost geven, die voor bitcoin hopelijk voldoende is om het tweede deel van de bullmarkt te laten beginnen.

Bitcoin bullish op de maandgrafiek

Los van deze ontwikkeling ziet bitcoin er op de maandgrafiek al zeer bullish uit. Voor het eerst in de geschiedenis is de digitale munt erin geslaagd om een positieve kruising van de 20 moving average en 50 moving average op de maandelijkse grafiek te realiseren.

Om de lange-termijn bullish trend van de bitcoin koers te breken moet de digitale munt volgens Bitcoin Bealzabub naar het niveau van 40.000 dollar terugvallen.

Bitcoin maandgrafiek. Bron: Bitcoin Bealzabub

Ook de MACD, een momentum indicator uit de technische analyse, lijkt momenteel nog voldoende ruimte te hebben voor dalingen om de opwaartse trend in stand te houden. Vooralsnog is er op technisch front, op de meer lange termijn, weinig reden voor investeerders om bezorgd te zijn over bitcoin.

Op macro-economisch front is het dus wachten op een nieuwe explosie van de liquiditeit. Dat kan bijvoorbeeld de renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank zijn of een nieuwe bankencrisis in de Verenigde Staten.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment