Grote crypto exchange verliest €24 miljoen door gehaaide hack

Louise de Graaf


Een grote gedecentraliseerde crypto exchange, FixedFloat, is gisteravond (18 februari) gehackt. In totaal is het platform ongeveer $26 miljoen kwijtgeraakt aan een hacker. Het gaat om bitcoin (BTC) en ethereum (ETH), waarvan de schade met de eerstgenoemde het grootst is. Nog bijzonderder is dat het bedrijf zelf in eerste instantie vermeldde dat het om een ‘klein technologisch probleem’ ging.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen hier €10,- gratis crypto

Crypto exchange FixedFloat gehackt voor $26 miljoen

Op 18 februari heeft de gedecentraliseerde crypto exchange (DEX) FixedFloat bekendgemaakt dat ze zijn gehackt. De eerste bevestigingen werden gedaan op sociale-media platform X (voorheen Twitter). Daarop schreef het FixedFloat team het volgende:

“We bevestigen dat er inderdaad een hack en diefstal van fondsen heeft plaatsgevonden. We zijn nog niet klaar om publiekelijk commentaar te geven op de zaak, omdat we nog bezig zijn met het elimineren van kwetsbaarheden, het verbeteren van beveiliging en het uitvoeren van onderzoek.”

Verder zijn er, behalve dat het team openstaat voor vragen van journalisten, geen berichten meer verschenen op het X account. Op de site van de exchange zelf wordt vermeld dat ze bezig zijn met technische werkzaamheden, iets wat klanten in eerste instantie op het verkeerde been bracht. Zij dachten dat hun transacties niet werden uitgevoerd wegens een onderhoudsbeurt.

Blockchain speurneuzen zijn platform voor met bekendmaken hack

In de tussentijd was het platform druk bezig met uitzoeken wat er gebeurd was. Crypto-speurneuzen zoals PeckShieldAlert en 0XJosh waren het platform uiteindelijk voor. Zij brachten naar buiten dat er in totaal 1728 ETH en 409 BTC gestolen was, met een gezamenlijke waarde van bijna $26 miljoen.

De gestolen fondsen betreffen geen klantentegoeden. FixedFloat doet namelijk niet aan de opslag daarvan. Zij voeren enkel de handel in cryptocurrencies en blockchain-transacties uit. Hierbij is geen Know-Your-Customer verificatie bij nodig, waardoor het veelal wordt gebruikt voor het verhullen van criminele transacties.

De hacker heeft onderzoekers al het spoor bijster doen raken door zijn buit naar eXch en HitBTC te verplaatsen. Hoogstwaarschijnlijk heeft de persoon of organisatie achter de hack een vals spoor opgezet. Desalniettemin wordt er hard gezocht naar een manier om de gestolen fondsen terug te krijgen. 

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment