Grootste Afrikaanse crypto exchange voorspelt opmerkelijke bloei

Louise de Graaf


Crypto is in Nederland redelijk populair: meer dan 1 op de 10 mensen bezit in enige vorm cryptocurrencies. Dat klinkt misschien al relatief veel, maar in sommige andere landen is het nog veel extremer. In Afrika is crypto namelijk zó belangrijk dat het eigenlijk een alledaags fenomeen is geworden. In Nigeria gold tot voor kort een verbod, maar nu niet meer. De grootste exchange van het continent verwacht nu een koersexplosie.


Kerstcadeau 🎉: Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀

Crypto populair in Nigeria door inflatie

Nigeria kampt momenteel met enorme inflatie. Volgens TradingEconomics lag het jaarlijkse inflatiecijfer voor november op 28,2 procent. Er zijn maar weinig landen waar dit percentage zó hoog ligt. Crypto is mede hierdoor zelfs een reddende engel geworden. Veel inwoners zijn niet welvarend genoeg om een bankrekening te hebben, daarom biedt blockchain een uitkomst.

Mensen kunnen zich zo beschermen tegen het enorme waardeverlies van de Nigeriaanse naira (NGN). Daarnaast is corruptie ook een groot probleem. Het vertrouwen in het bankensysteem is niet groot, en crypto heeft als bijkomstig voordeel dat je zelf bank kunt spelen.

Toch was de Nigeriaanse overheid helemaal niet blij met het bestaan van cryptocurrencies. In 2021 maakte de Central Bank of Nigeria (CBN) handelen in crypto volledig verboden. Dit maakte het investeren in crypto alleen mogelijk als je iemand in het buitenland kende. Toch wilde de overheid eind vorig jaar digitale activa legaliseren, en die maatregel is vlak voor afgelopen kerst ingegaan.

Bitcoin koersexplosie in Nigera?

Een populaire dienst in Nigeria is Yellow Card – deze crypto exchange is zelfs de grootste van heel Afrika. In een interview met Cointelegraph verklaart Yellow Cards hoofd van de juridische afdeling, Lasbery Oludimu, dat zij een rooskleurige tijd voor de sector verwacht, nu het verbod is opgeheven:

[Het opheffen van het verbod] is een stap in de goede richting. Het stimuleren van innovatie en het bieden van een goed bedrijfsklimaat voor legitieme [crypto-bedrijven] zoals Yellow Card is belangrijk voor het stimuleren van cryptocurrencies.

Net als steeds meer andere landen heeft Nigeria nu duidelijke regels voor de crypto-industrie. Sinds 22 december is het mogelijk voor crypto-bedrijven om een bankrekening te openen bij Nigeriaanse traditionele banken. Voorheen mochten zij geen rekeningen openen, daarom was het zo ingewikkeld om crypto te kopen in het land.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment