Grayscale’s bitcoin ETF ‘halveert’, vlak voor BTC halving

Louise de Graaf


De bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Fund (ETF) van crypto-vermogensbeheerder Grayscale ziet sinds de lancering op 11 januari iedere handelsdag bitcoins verdwijnen. Na 66 dagen waarop het fonds nu verhandelbaar is op de New York Stock Exchange (NYSE) is Grayscale’s bitcoin ETF al gehalveerd. Ironisch genoeg vindt over drie dagen de befaamde Bitcoin halving plaats, wat hier echter volledig los van staat.


Duitsers hebben weer volop vertrouwen in BTC en ETH, meldt KPMG

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Opmerkelijke mijlpaal voor GBTC

De Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) vond in 2013 het levenslicht als regulier trustfonds. Na jaren aan mislukte pogingen kreeg het fonds in januari toestemming om geconverteerd te worden naar een spot ETF.

Op het moment van lancering hield Grayscale meer dan 600 duizend bitcoins vast als onderpand voor zijn fonds. Om precies te zijn stond het bezit gelijk aan 619.220 BTC.

Tot dusver is er iedere handelsdag meer geld uit het fonds gehaald dan dat er binnen is gestroomd. Afgezien van een paar dagen, overstijgt de netto-uitstroom gewoonlijk de 100 miljoen dollar, vaak oplopend tot honderden miljoenen.

Vetle Lunde, senior analist bij crypto-onderzoeksbureau K33 Research, liet eerder vandaag op socialmediaplatform X weten dat GBTC sinds zijn ETF-conversie al de helft van zijn bitcoins uit heeft moeten zwaaien.

De totale uitstroom staat gelijk aan 310.611 BTC. Dat is een vermindering van 50,16 procent in het aantal bitcoins onder beheer sinds de introductie van GBTC als spot ETF.

Opmerkelijk is dat de halvering van GBTC’s bitcoins onder beheer slechts drie dagen voor de langverwachte Bitcoin halving plaatsvindt. De volgende Bitcoin halving vindt plaats op block 840.000, die hoogstwaarschijnlijk aankomende vrijdag gemined zal worden. Het markeert de vierde halving uit de geschiedenis van het netwerk, die de beloningen voor miners zal halveren van 6,25 BTC naar 3,125 BTC.

Uitstroom Grayscale’s bitcoin ETF houdt niet op

De genadeloze uitstromen bij GBTC zijn voornamelijk te wijten aan de relatief hoge vergoedingen die Grayscale hanteert in verhouding tot de concurrentie. Een deel van de kapitaalvlucht is tevens veroorzaakt door grote verkopen verbonden aan de faillissementen van crypto exchange FTX en crypto-leenplatform Genesis Global Capital.

Vorige week woensdag zag GBTC zijn laagste netto-uitstroom sinds de lancering, van respectievelijk 17,5 miljoen dollar. Sindsdien zijn de uitstromen echter weer fors toegenomen. De afgelopen 4 handelsdagen ligt de gemiddelde dagelijkse uitstroom op zo’n 120 miljoen dollar, wat het eerdere heersende optimisme heeft getemperd.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment