Goed voor bitcoin? Amerikaanse banken mogelijk opnieuw in problemen

Louise de Graaf


Je zou het bijna vergeten, maar de Amerikaanse bankencrisis van maart 2023 kan nog altijd een vervolg krijgen.

Uit nieuwe data blijkt dat commerciƫle banken in de Verenigde Staten nog altijd behoorlijke ongerealiseerde verliezen met zich meedragen. In de vierde kwartaal van 2023 ging het om een totaal van 478 miljard dollar.

Moeten we ons opmaken voor een nieuwe serie van falende banken? En wat betekent dat voor de bitcoin (BTC) koers?


Start gratis met crypto šŸ“ˆ: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto

Meer falende banken in Amerika?

Ongerealiseerde verliezen zijn virtuele verliezen. Het gaat dan om assets die gekocht zijn, met name Amerikaanse staatsobligaties, die door de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank stevig in waarde gedaald zijn.

Die staatsobligaties zijn nog niet verkocht, waardoor het om niet-gerealiseerde verliezen gaat.

Je kunt het dus zien als het kopen en aanhouden van bitcoin, terwijl je positie behoorlijk in de min staat.

Afbeelding

In maart 2023 leverde deze situatie een bankrun op, die verschillende banken in Amerika de kop gekost heeft. In maart 2024 is het Bank Term Funding Program (BTFP), dat door de Amerikaanse centrale bank opgezet was om commerciƫle banken te steunen, officieel afgelopen, waardoor ze op een andere manier aan cash moeten komen.

Dit zou er zomaar toe kunnen leiden dat we de komende periode plotseling weer het nieuws krijgen dat nieuwe Amerikaanse banken in de problemen zitten.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

In maart 2023 bleek het omvallen van de Amerikaanse banken zeer bullish voor bitcoin. Veel investeerder leken zich te realiseren dat hun kapitaal niet veilig was bij de commerciƫle banken en kozen onder andere voor bitcoin om zich te verstoppen voor de ellende.

Een andere reden voor de stijgingen van bitcoin is dat de hulp van de Amerikaanse centrale bank voor de commerciĆ«le banken in feite betekent dat de geldprinters weer aangezet worden. Het kan ook zijn dat investeerders simpelweg Amerikaanse dollars ā€œverkopenā€ voor bitcoin, omdat hierdoor de waarde van de dollar daalt.

Als er straks weer banken beginnen te falen, dan kan dat zomaar nieuwe brandstof zijn voor deze bullrun van de bitcoin koers. Die nieuwe brandstof is hard nodig, want de bulls hebben moeite om het positieve momentum van de eerste maanden van 2024 weer terug te pakken.


Post Views: 64

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment