FTX maakt abrupt einde aan hoop, veroorzaakt bizar koersverloop FTT

Louise de Graaf


FTX, voorheen een van de grootste crypto exchanges maar inmiddels failliet, heeft een behoorlijk verrassende uitspraak gedaan in de rechtszaal. In Delaware, Verenigde Staten, liet FTX advocaat Andy Dieterich weten dat een herlancering van het handelsplatform van de baan is. De FTX token (FTT) koers reageerde heftig op het onverwachte nieuws.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

FTX gaat geen nieuwe crypto exchange lanceren

In de rechtszaal deed Dieterich een aantal verwijtende uitspraken naar de oprichter van de exchange, Sam Bankman-Fried. Daarbij werd duidelijk dat een herlancering er niet meer in zit voor FTX. Dat schrijft Reuters op basis van de ontwikkelingen in de rechtszaal op donderdag 31 januari.

Aanvankelijk was het plan om FTX voor internationale gebruikers opnieuw leven in te blazen. Zodoende zouden schuldeisers die nog geld krijgen van het bedrijf, een aandeel kunnen krijgen in een platform dat wél succesvol kan zijn. Deze aandelen zouden vervolgens een deel van de terugbetalingen moeten vertegenwoordigen.

Maar volgens advocaat Dieterich zit dit plan er niet meer in. “FTX was een onverantwoordelijke schijnvertoning, gecreëerd door een veroordeelde misdadiger [Sam Bankman-Fried, red]”, aldus de faillissement advocaat.

“De kosten en risico’s van het creëren van een levensvatbare crypto exchange van wat de heer Bankman-Fried in een afvalcontainer heeft achtergelaten, waren zijn te hoog.”

De plannen om FTX opnieuw te lanceren werden in augustus 2023 bekendgemaakt. Destijds reageerde FTT, de cryptocurrency van het platform, met een flinke stijging.

In plaats van een herlancering wil de crypto exchange nu al zijn activa liquideren om de schulden bij klanten af te lossen. In welke mate de schadevergoeding het totale verlies zal dekken is vooralsnog niet bekend.

FTT crypto ziet gigantische volatiliteit

Opvallend genoeg reageerde FTT ook nu eerst weer met een behoorlijke stijging. Dit is verrassend aangezien FTT in eerste instantie steeg omdat er hoop ontstond dat de cryptocurrency toch weer nuttig zou worden dankzij een herlancering.

Maar na een korte stijging vandaag zakte de crypto koers alsnog volledig in. Op de grafiek is hierdoor een bizar koersverloop te zien.

De FTX token (FTT) koers van de afgelopen 24 uur. – Bron: CoinMarketCap.

In november 2023, dus nadat het herlanceringsplan bekend was, bereikte de koers nog een piek van zo’n 5 euro. Op het moment van schrijven handelt cryptocurrency hier ver onder en is de waarde ongeveer €2,13. De all-time high van FTX token werd op 9 september, 2021 bereikt. FTT was toen €78,38 waard.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment