FBI waarschuwt alle crypto investeerders voor toenemende fraude

Louise de Graaf


Cryptofraude blijft een groeiend probleem in de Verenigde Staten, volgens een rapport van de FBI. De Federal Bureau of Investigation heeft gewaarschuwd voor een alarmerende stijging van dergelijke misdrijven, die met maar liefst 53% zijn toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar.


Worldcoin onder vuur in Spanje, crypto project moet activiteiten staken

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

Cryptofraude schiet door het dak

De opkomst van crypto heeft een nieuwe dimensie toegevoegd aan financiële transacties. Maar ook heeft het de deur geopend voor verschillende vormen van oplichting en fraude. Volgens de FBI waren investeringsverliezen die verband houden met cryptocurrency in 2023 goed voor 86% van alle verliezen binnen de Verenigde Staten.

In een recent rapport meldde de FBI dat de verliezen bij investeringen in crypto zijn gestegen van $2,57 miljard in 2022 tot ongeveer $3,94 miljard in 2023. Dat komt neer op een toename van maar liefst 53%. FBI-functionarissen benadrukken dat investeerders voorzichtig moeten zijn en potentiële waarschuwingssignalen van frauduleuze activiteiten moeten herkennen.

Het totale bedrag dat verloren ging door alle investeringen in 2023 was $4,57 miljard. Dit betekent dat de $3,94 miljard die verloren ging door fraude met crypto ongeveer 86% uitmaakte van alle verliezen door investeringsfraude in het land. Een schrikbarend hoog percentage van het geheel dus.

FBI waarschuwt voor valse beloftes

Veel van deze oplichtingspraktijken beloven hoge rendementen met minimale risico’s, wat vaak te mooi is om waar te zijn. Een van de meest voorkomende vormen van cryptofraude is het zogenaamde ‘pump and dump’-scams. Daarbij wordt door middel van frauduleuze actoren de prijs van een crypto kunstmatig opgedreven. Vervolgens verkopen de oplichters hun posities wanneer de prijs piekt, waardoor nietsvermoedende investeerders achterblijven met waardeloze activa.

De FBI geeft aan dat investeerders moeten oppassen voor deze verhalen. Vaak zijn ze te mooi om waar te zijn, en is dat uiteindelijk ook het geval.

“Deze oplichtingspraktijken zijn bedoeld om degenen die doelwit zijn te lokken met de belofte van lucratieve rendementen op hun investeringen.”

Daarnaast zijn er ook gevallen van phishing. Daarbij doen oplichters zich voor als betrouwbare entiteiten zoals cryptobeurzen of wallet-diensten om persoonlijke informatie of toegang tot wallets te verkrijgen. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om fondsen van nietsvermoedende slachtoffers te stelen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment