Ethereum wil hogere limiet transactiekosten – maar waarom?

Louise de Graaf


Vorige week ging de Dencun-upgrade voor het Ethereum (ETH) netwerk live. De overstap werd gezien als de belangrijkste sinds de Merge-upgrade in september van 2022, want het heeft de transactiekosten flink verlaagd. Maar ontwikkelaars pleiten nu juist voor het verhógen van de limiet voor deze commissies. Toch zit hier enige logica achter.


Bitcoin halving kan nóg grotere impact hebben op ethereum-koers

  • icon-ethereum

    Ethereum nieuws

Wordt Ethereum weer duurder?

De populaire blockchain heeft een limiet op de transactiekosten, zodat kwaadwillenden het netwerk niet kunnen overladen met onnodige informatie. Maar dit heeft ook beperkingen. Op de nieuwe website ‘pumpthegas.org’ zetten de ontwikkelaars uiteen dat het verhogen van de gas-limiet niet per se hoeft te zorgen voor hogere transactiekosten. Sterker nog, ze zouden de kosten op het Ethereum-netwerk zelf met 15 tot 33% kunnen verlagen.

Ethereum-medeoprichter Vitalik Buterin verklaarde begin dit jaar in een Ask-Me-Anythingsessie op Reddit dat een stijging van de limiet tot bijvoorbeeld 40 miljoen gwei best gunstig zou kunnen zijn. Een verhoging is al bijna drie jaar niet meer gebeurd. Als je de groei van het netwerk en de verbeterde efficiëntie meerekent, dan zou 40 miljoen best een redelijke nieuwe limiet zijn.

Jesse Pollak, ontwikkelaar voor de layer-2-blockchain Base, verklaart op sociale mediaplatform X dat de aanpassing voor alle partijen gunstig zou zijn – klaarblijkelijk dus ook voor layer-2-blockchains.

Maar niet iedereen is voorstander. De ontwikkelaar Marius van der Wijden verklaarde begin dit jaar dat het de Ethereum-blockchain een stuk groter zou maken, en dat is niet per definitie gewenst.

Dencun-upgrade zorgt voor lagere gas

In ieder geval is de Dencun-upgrade succesvol gebleken. Met name layer-2-netwerken hadden hier veel profijt van, in de vorm van fors gedaalde transactiekosten. Op sommige netwerken zijn ze met een factor 10 gedaald. Met Dencun kan het netwerk transacties in zogenaamde ‘blobs’ of batches verwerken, waardoor er minder transacties in één keer worden doorgezet. Dit geeft het netwerk enige rust. De verhoging van de gas-limiet zou hier extra aan kunnen bijdragen.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment