Ethereum transactiekosten nemen hard af langverwachte update

Louise de Graaf


Op woensdag vond de langverwachte ‘Dencun’ -upgrade plaats op het Ethereum (ETH) netwerk. Dit bracht een aantal belangrijke veranderingen met zich mee, waaronder broodnodige efficiëntieverbeteringen. De upgrade is nu zichtbaar succesvol, want de transactiekosten zijn al hard gedaald.


🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto

Lagere transactiekosten na Ethereum upgrade

De Dencun-upgrade heeft ervoor gezorgd dat layer-2-netwerken transacties in zogenaamde ‘blobs’ of batches op de Ethereum-blockchain zetten. Daardoor hoeven op elk gegeven moment minder transacties verwerkt te worden, waardoor de druk op het netwerk lager is. Dit heeft al direct een positieve invloed gehad op de transactiekosten, blijkt uit een dashboard op crypto-analyseplatform Dune.

De transactiekosten op enkele vooraanstaande layer-2-netwerken lag vlak vóór de upgrade nog tussen omgerekend 0,3 dollar en 1,9 dollar, maar op het moment van schrijven liggen ze ongeveer tussen de 0,004 dollar en 0,55 dollar. Waar voorheen zkSync het goedkoopst was, is nu Zora dat, met gemiddeld 0,004 dollar per transactie. zkSync is blijven steken rond 0,17 dollar per transactie. Arbitrum (ARB) is het duurst, daar betaal je gemiddeld 0,65 dollar.

Ook zijn er verschillen tussen het gemiddelde en de mediaan. Op Base, het netwerk van Coinbase, lagen de gemiddelde kosten op donderdagochtend bijvoorbeeld rond 0,08 dollar. De mediaan lag echter op slechts 0,002 dollar. Dit geeft aan dat verschillen in netwerkactiviteit resulteren in verschillen in transactiekosten.

Ethereum koers daalt na Dencun upgrade

De efficiëntere verwerking van transacties, die op Ethereum ook wel ‘proto-danksharding’ wordt genoemd, was al een tijd onderweg. Handelaren hebben dus al even kunnen anticiperen op de aanpassing, en dat is terug te zien in de prijs. Na de update daalde gisteren de ethereum koers gedaald met ongeveer 5% naar 3.800 dollar.

Vooralsnog lijkt het dus een sell-the-news-reactie te zijn. Echter maakte gehele crypto-markt afgelopen nacht een harde duik en ook ethereum werd meegetrokken. De ETH koers zakte in de afgelopen 24 uur met nog eens 9% naar $3.600. Klik hier voor een uitgebreider overzicht van de dalende koersen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment