Ethereum oprichter kiest kant van Tornado Cash met megadonatie

Louise de Graaf


Half mei werden de ontwikkelaars van Tornado Cash veroordeeld tot een gevangenisstraf van maar liefst 64 maanden. Direct na de uitspraak besloten zij hiertegen in beroep te gaan. In deze juridische strijd komt er nu financiële steun uit onverwachte hoek.


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Gevangenisstraf voor Tornado Cash ontwikkelaars

De uitspraak van half mei, waarin de ontwikkelaars van crypto mixer Tornado Cash werden veroordeeld, zou mogelijk grote gevolgen kunnen hebben voor de gehele crypto wereld. De mixer zou door criminelen gebruikt zijn om miljoenen aan crypto’s wit te wassen. Met de software is het namelijk mogelijk om crypto’s daadwerkelijk anoniem te versturen. Door de uitspraak zou er een inbreuk ontstaan op de privacy van ontwikkelaars.

De mixer trok de aandacht van handhavers en toezichthouders in de Verenigde Staten, waardoor het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het ministerie van Financiën het gebruik ervan verbood in augustus 2022. Als gevolg hiervan werden de twee ontwikkelaars, Alexey Pertsev en Roman Storm, gearresteerd en aangeklaagd voor het overtreden van de Anti-Money Laundering regels. Uiteindelijk veroordeelde de rechtbank in ‘s-Hertogenbosch het tweetal tot een gevangenisstraf van zo’n vijf jaar. 

Steun van ethereum oprichter Vitalik Buterin

De twee verdachten verklaarden direct na de uitspraak in beroep te gaan. Ter ondersteuning van de juridische kosten, werd er een crowdfunding opgezet via het open-source crypto crowdfunding platform Juicebox. Onder de donateurs was ook een opvallend wallet adres te zien. Er werden namelijk 30 ether (ETH) gedoneerd door niemand minder dan mede-oprichter van ethereum, Vitalik Buterin. De donatie had een waarde van 113.000 dollar.

De steun vanuit Buterin komt niet geheel onverwachts, nu hij groot voorstander is van de privacy waarborging van ontwikkelaars. Zo schreef hij al meerdere voorstellen hoe ontwikkelaars kunnen worden beschermd op het Ethereum netwerk. 

Op dit moment staat de teller van donaties op zo’n 591 ETH. De gelden zullen gebruikt gaan worden om de twee ontwikkelaars van Tornado Cash financieel te ondersteunen in het verdere juridische proces.

Solana memecoin oplichter opgepakt in Londen na miljoenenfraude

Solana memecoin oplichter opgepakt in Londen na miljoenenfraude

Crypto community spreekt zich uit

De uitspraak zorgt ervoor dat ontwikkelaars in gevaar kunnen komen met de door hen ontwikkelde producten. De crypto community heeft een duidelijk standpunt ingenomen wat het tegenovergestelde is van de toezichthouders. Zij zijn dan ook van mening dat het onterecht is dat ontwikkelaars, die enkel codes schrijven en programmeren, op dezelfde manier worden behandeld als terroristen.


Post Views: 132

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 10.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment