Ethereum gebruikers opgelet: belangrijke ‘Dencun’ update aanstaande

Louise de Graaf


Foto: Shutterstock/https://cointelegraph.com/news/solana-network-outage-block-production-halted

Ethereum (ETH) staat weer in de schijnwerpers door de ‘Dencun’ upgrade die eraan zit te komen. Deze grote update is een ontwikkeling die belooft de schaalbaarheid te verbeteren en de transactiekosten aanzienlijk te verlagen. De precieze datum van de lancering op het mainnet wordt donderdag bekend gemaakt en zal hoogstwaarschijnlijk niet lang meer op zich laten wachten. Wat houdt de update precies in en wat kan het voor ETH betekenen?


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

Een nieuwe fase in Ethereum’s evolutie

De Dencun upgrade volgt op de Shapella upgrade, die in april 2023 werd uitgevoerd op het Ethereum mainnet. Shapella introduceerde de mogelijkheid om ether te unstaken. Met Dencun gaat Ethereum nog een stap verder door zich te richten op verbeterde schaalbaarheid en lagere kosten, essentieel voor de groei en adoptie van het netwerk.

De kosten van Ethereum zijn momenteel namelijk wellicht het grootste obstakel voor vergaande adoptie. De transactiekosten, ofwel gas fees, kunnen soms torenhoog zijn, waardoor het gebruik van het netwerk serieus wordt belemmerd en mensen worden genoodzaakt om gebruik te maken van layer-2’s zoals Arbitrum (ARB) en Polygon (MATIC).

Op 30 januari werd een succesvolle test voor de update uitgevoerd op het Sepolia testnet. Morgen volgt wederom een belangrijke generale repetitie op het Holesky testnet. De verwachting is dan ook hooggespannen dat na de Holesky testnet upgrade een datum voor de Dencun upgrade op het mainnet zal worden vastgesteld. Dat zou dan dus donderdag al kunnen zijn, al blijft de tijdlijn wel flexibel.

Toekomstperspectieven en marktimpact

Experts, waaronder Christine Kim van Galaxy Digital, schatten de kans hoog in dat de Dencun upgrade tegen eind maart op het mainnet actief zal zijn. Volgens haar is deze kans 80%. Ze heeft echter ook een meer optimische blik; namelijk dat de update aan het einde van februari al gelanceerd zal worden op het mainnet van Ethereum. Deze kans is volgens Kim 40%.

Deze upgrade belooft niet alleen de transactiekosten te verlagen maar ook de transactieverwerkingscapaciteit van Ethereum aanzienlijk te vergroten, potentieel tot meer dan 100.000 transacties per seconde. Dergelijke verbeteringen kunnen de Ethereum blockchain revolutioneren, waardoor het netwerk efficiënter en toegankelijker wordt voor een breed scala aan gebruikers en applicaties.

De succesvolle uitvoering van Dencun kan daarom een significante impact hebben op de koers van ETH. Het vergroot niet alleen de aantrekkelijkheid van Ethereum voor ontwikkelaars en gebruikers, maar kan ook het vertrouwen van investeerders in de langetermijnviabiliteit van het netwerk versterken. Dit zou op zijn beurt de vraag naar ETH kunnen verhogen en mogelijk leiden tot een waardering van de munt.


Post Views: 20

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment