Ethereum ETF zal niet snel volgen, leggen grote banken als JPMorgan uit

Louise de Graaf


Afgelopen week vond eindelijk de historische goedkeuring plaats van de eerste bitcoin (BTC) spot exchange-traded funds (ETF’s) in de VS.

Inmiddels hebben crypto investeerders alweer hun ogen gericht op de volgende hype en dat is een ethereum (ETH) spot-ETF.

Volgens de enorme investeringsbanken JPMorgan en TD Cowen zal de Amerikaanse toezichthouder echter niet snel een spot ethereum-ETF goedkeuren.


Onrust bij ethereum stakers dankzij failliete Celsius

  • icon-ethereum

    Ethereum nieuws

Ethereum ETF’s worden niet zo snel goedgekeurd

De eerste deadlines voor de spot ethereum-ETF aanvragen vallen in mei, maar volgens TD Cowen zullen we tegen die tijd nog geen goedkeuring zien.

Volgens de investeringsbank wil de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) eerst zien hoe de bitcoin-ETF’s het doen en pas weer een beslissing over een dergelijk product nemen na de volgende presidentsverkiezingen.

“De verwachting van TD Cowen Washington Research Group, onder leiding van Jaret Seiberg, is dat de SEC op korte termijn geen exchange-traded products (ETP’s) zal goedkeuren voor andere cryptovaluta dan bitcoin.

Zij menen dat de SEC eerst ervaring wil opdoen met bitcoin-ETP’s alvorens ethereum of andere cryptovaluta ETP’s goed te keuren. Hoewel de wachttijd mogelijk niet zo lang zal zijn als 26 maanden, verwacht het dat een goedkeuring waarschijnlijk pas na de verkiezingen zal plaatsvinden.”

De 26 maanden refereert naar de periode tussen de goedkeuring van de eerste bitcoin futures-ETF’s en de spot-ETF’s van deze week.

De bitcoin futures-ETF’s werden in oktober 2021 goedgekeurd. De volgende presidentsverkiezingen vinden plaats in november dit jaar.

Ethereum koers steeg hard na bitcoin ETF goedkeuring

In tegenstelling tot wat de markt had verwacht, steeg afgelopen week juist de ethereum koers hard na de goedkeuring van de bitcoin-ETF’s. De markt speculeert dat de goedkeuring mogelijk al de laatste maanden werd ingeprijsd bij bitcoin en nu deze hype overslaat naar ethereum.

De bekende ETF-expert van Bloomberg, Eric Balchunas, meldde onlangs dat hij een kans van 70% ziet dat de SEC de ethereum-ETF in mei zal goedkeuren.

Daar zijn de analisten van JPMorgan het echter niet mee eens. Volgens de analisten moet de SEC dan eerst ethereum als commodity (grondstof) verklaren en niet als security (effect). Zij schatten de kans dat de SEC dit tegen mei zal doen op lager dan 50%.

Ook TD Cowen acht deze kans klein. Volgens de investeringsbank werd de SEC gedwongen om een beslissing te nemen over de bitcoin-ETF’s omdat het de rechtszaak tegen Grayscale had verloren.

Dat betekent niet dat het nu haast heeft om meer fondsen snel goed te keuren, maar eerder dat het bij zijn terughoudende benadering blijft. Gary Gensler is waarschijnlijk nog tot medio 2026 voorzitter van de SEC en heeft dus geen haast.

Post Views: 37

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment