Ethereum ETF in mei? JPMorgan is sceptisch, schat kans lager dan 50%

Louise de Graaf


De recente goedkeuring van de spot bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF’s) in de Verenigde Staten zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn.

Ondertussen hebben meerdere grote vermogensbeheerders ook aanvragen ingediend voor spot ethereum (ETH) ETF’s. De markt verwacht dat de Securities and Exchange Commission (SEC) tegen eind mei zijn beslissing zal bekendmaken.

Volgens de grootste investeringsbank van de VS is de kans op een goedkeuring echter minder dan 50%.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Ethereum: een commodity of security in de VS?

In de crypto-markt lijkt de hype langzaamaan over te slaan van bitcoin naar ethereum. Onlangs stelde de SEC echter al de beslissing voor de aanvraag van een ethereum-ETF van Ark Invest uit.

Dat was geen verrassing. De markt had al verwacht dat de SEC waarschijnlijk pas een beslissing zal nemen tegen eind mei, wanneer de  definitieve deadlines vallen voor meerdere aanvragen.

JPMorgan, de grootste bank van de VS, verwacht echter dat de de kans minder dan 50% is dat de SEC een of meerdere spot ethereum-ETF’s zal goedkeuren.

De enorme bank meldt dat de markt speculeert dat de Amerikaanse overheid in de komende maanden ethereum zal classificeren als commodity (grondstof) en niet als een security (effect).

De reden hiervoor is dat de SEC een groot aantal crypto heeft bestempeld als effecten in de rechtszaken die het heeft aangespannen tegen meerdere grote crypto exchanges. De Amerikaanse waakhond benoemde hier niet ethereum in.

Ook speelt het feit dat de SEC vorig jaar nog aanvragen voor futures ethereum-ETF’s heeft goedgekeurd een rol.

JPMorgan schat ethereum-ETF goedkeuring lager dan 50%

Om een spot ethereum-ETF goed te keuren is het echter nodig dat ethereum eerst als grondstof wordt geclassificeerd.

De analisten van JPMorgan zijn echter sceptisch dat dit voor eind mei zal gebeuren.

“Hoewel we sympathiseren met de bovenstaande argumenten, zijn we sceptisch dat de SEC ether al in mei als een commodity zal classificeren”, melden de analisten op 18 januari in een notitie.

Zij verwachten daarom dat de kans op een goedkeuring van een spot ethereum-ETF in mei lager zal zijn dan 50%.

Volgens de analisten helpt het niet dat het Ethereum netwerk de overstap maakte van een proof-of-work (PoW) consensusmechanisme, zoals Bitcoin, naar een proof-of-stake (PoS) mechanisme, zoals veel altcoins.

Desondanks zien we de interesse in ethereum-ETF’s al sterk toenemen terwijl de correlatie tussen bitcoin en ethereum afneemt.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment