Ethereum ETF brengt groot gevaar met zich mee, waarschuwen analisten

Louise de Graaf


Verschillende vermogensgiganten, waaronder BlackRock en Fidelity, zitten momenteel in de strijd om een ethereum (ETH) spot Exchange-Traded Fund (ETF) op de Amerikaanse markt te brengen. Terwijl menig crypto-investeerder razend enthousiast wordt bij de gedachte hiervan, spreekt wereldwijd financieel informatie- en analysebedrijf S&P Global over een groot mogelijk risico.


🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto

Ethereum concentratie risico’s

Analisten van S&P Global waarschuwden afgelopen dinsdag over het mogelijke gevaar wat een ethereum spot ETF met zich mee kan brengen, indien goedgekeurd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Een dergelijk beursfonds kan nieuwe concentratierisico’s introduceren, zo schrijven de analisten.

Ethereum is, in tegenstelling tot Bitcoin, een Proof-of-Stake (PoS) netwerk. Dit betekent dat validators, in plaats van miners, transacties valideren en nieuwe transactieblokken toevoegen aan de blockchain.

Mogelijk kunnen de voorgestelde ethereum spot ETF’s een deel van de opgeslagen ether gebruiken om deel te nemen aan het consensusmechanisme. ARK Invest en 21Shares, die samen een ethereum spot ETF willen lanceren, hebben hier eerder deze maand zelfs al een verzoek voor ingediend.

S&P Global’s analisten stellen dat dit mogelijk tot een meer gecentraliseerd Ethereum netwerk zou kunnen leiden, waarbij één partij een zeer groot deel van alle ETH in beheer heeft en gebruikt om het netwerk te valideren.

“Amerikaanse spot ether ETF’s die staking opnemen, zouden groot genoeg kunnen worden om validatorconcentraties in het Ethereum-netwerk te veranderen, zowel ten goede als ten kwade,” zo werd er geschreven.

De analisten voorspellen dat de financiële waakhond in mei van dit jaar al groen licht zal verkondigen voor ethereum spot ETF’s, de eerste deadline om dergelijke fondsen goed te keuren.

Crypto exchange Coinbase voert campagne

Eerder vandaag kon je tevens lezen dat de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase in een 27 pagina’s tellend document heeft uitgelegd aan de SEC waarom ze een ethereum spot ETF goed zouden moeten keuren.

De belangrijkste aandacht gaat uit naar het categoriseren van ether als grondstof in plaats van een effect. Ook werd het eerder genoemde concentratie risico onderuit gehaald.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment